Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις βίγκαν δεν είναι κάτι σπουδαίο. Ή τουλάχιστον δεν είναι κάτι περισσότερο από το να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα ζώα για τροφή. Ελάχιστοι έχουν σκεφτεί τι αλλαγές θα σημειώνονταν στον κόσμο αν όλοι γινόμασταν βίγκαν. Το ότι θα σταματούσαν να υποφέρουν και να σφάζονται δισεκατομμύρια ζώα ετησίως είναι σίγουρα ένα ιστορικής σημασίας βήμα για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του.

Θα παρατηρούνταν βέβαια και πολλές ακόμα αλλαγές στον καινούριο βίγκαν κόσμο μας. Έλάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Θα μιλήσουμε πρώτα για τις αλλαγές που θεωρούνται, σύμφωνα με την επιστήμη, δεδομένες.

1) Είμαστε στο φανταστικό έτος «2055» και οι άνθρωποι έχουν γίνει σχεδόν σε όλο τον κόσμο βίγκαν εδώ και 10 χρόνια. Η πρώτη αλλαγή που θα παρατηρήσουμε είναι πως το περιβάλλον έχει αρχίσει ξανά να αναπνέει. Σύμφωνα με έρευνες, η χειρότερη μόλυνση στον αέρα μας η οποία διογκώνει παράλληλα το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχεται από τα αέρια που δημιουργεί η κτηνοτροφία. Τα αέρια αυτά είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χειρότερα από τα αέρια που δημιουργούν όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί. Οπότε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος αρχίζει να καθαρίζει ο αέρας.

2) Σταματάει η αποψίλωση των τροπικών δασών και τα δάση αρχίζουν δειλά δειλά να πυκνώνουν. Είναι γεγονός πως τεράστιες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται για χάρη της κτηνοτροφίας. Εκατομμύρια δέντρα κόβονται ώστε στη θέση τους να καλλιεργηθούν φυτικές τροφές που θα ταΐσουν τα ζώα που προορίζονται για σφαγή. Αυτό λοιπόν σταματά να συμβαίνει μιας και όλος ο κόσμος είναι πλέον βίγκαν.

3) Αρχίζει να πληθαίνει ξανά η ζωή στους Ωκεανούς. Οι θάλασσες τα τελευταία χρόνια έχουν δεινοπαθήσει τόσο από τη μόλυνση που προκαλούν οι άνθρωποι όσο και από την αλιεία. Ο αριθμός των ψαριών έχει μειωθεί αισθητά, σύμφωνα μάλιστα με αναφορά της WWF ο πληθυσμός τους έχει μείνει ο μισός από το 1970. Κάτι τέτοιο είναι επιβαρυντικό και επικίνδυνο για το οικοσύστημα και το περιβάλλον. Στον βίγκαν κόσμο όμως, η αλιεία έχει σταματήσει εντελώς και τα ψάρια έχουν αρχίσει ξανά να πληθαίνουν.

4) Η υγεία μας έχει καλυτερεύσει (κατά μέσο όρο). Οι έρευνες δείχνουν πως οι βίγκαν ζουν περισσότερο και υγιέστερα όταν τρέφονται ισορροπημένα. Αυτό το γνωρίζουμε στην πράξη και από τους χορτοφαγικούς πληθυσμούς στη Γη που έχουν μέσο όρο ζωής περίπου τα 88 χρόνια. Οι δε άνθρωποι που υποφέρουν από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά αλλά και καρκίνο έχουν μειωθεί κατά πολύ, όπως και ασθενείς πολλών ακόμα μακροχρόνιων ασθενειών.

5) Έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό η βία προς τα ζώα. Αυτό θεωρείται δεδομένο και δε θέλει ιδιαίτερη ανάλυση. Αν ο συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σταματήσει να καταναλώνει κρέας και ζωικά προϊόντα, αυτομάτως η κακοποίηση και η σφαγή των ζώων εκμηδενίζεται.

Τα παραπάνω είναι πράγματα που είναι σίγουρο ή έστω σχεδόν σίγουρο πως θα αλλάξουνε, καθώς βασίζονται σε επιστημονικές παρατηρήσεις. Ας περάσουμε τώρα στις αλλαγές που η λογική μας υπαγορεύει πως θα συμβούν.

6) Αλλαγή στην παιδεία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πλέον σέβονται περισσότερο την αξία της ζωής. Έχουν απορρίψει εντελώς τη βία και την έχουν απαρνηθεί. Η παιδεία τους συμπεριλαμβάνει και σεβασμό προς κάθε μορφή συναισθανόμενης ζωής. Τα ζώα πλέον δεν είναι αντικείμενα αλλά οντότητες που ο άνθρωπος σέβεται.

7) Λιγότερη βία παγκοσμίως. Σε έναν κόσμο στον οποίον οι άνθρωποι έχουν δείξει συμπόνια προς τα ζώα και έχουν αποφασίσει πως η βία προς αυτά έπρεπε να σταματήσει, είναι λογικό να έχει αρχίσει να αποβάλλεται και από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη βία προς τα ζώα τα οποία είχαμε συνηθίσει ως αντικείμενα (τροφή) και να την έχουμε διατηρήσει στις αναμεταξύ μας σχέσεις.

Ένας άνθρωπος που σέβεται τη ζωή, της δίνει την αξία που πρέπει, έχει απορρίψει τη βία προς τα ζώα και είναι συμπονετικός, είναι προφανές με βάση τη λογική πως έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι και βίαιος.

8) Μείωση των ρατσιστικών φαινομένων. Δε λέμε πως θα εξαληφθεί εντελώς κάθε ρατσιστικό φαινόμενο. Λέμε όμως πως θα μειωθεί σε τεράστιο βαθμό. Σε ένα βίγκαν κόσμο έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο του «σπισισμού». Πλέον, θεωρείς όλα τα ζώα ίσα μεταξύ τους και δεν τα ξεχωρίζεις αναλόγως με το είδος τους. Δε λες: «σκύλος, αξίζει να ζήσει. Κατσίκι, αξίζει να πεθάνει. Γάτα, ωραίο κατοικίδιο, γουρούνι ας το σφάξουμε». Στη βίγκαν εποχή τα ζώα είναι ίσα γιατί η ζωή τους έχει την ίδια αξία. Ζωή η μία, ζωή και η άλλη.

Άρα είναι επόμενο να εφαρμοστούν τα ίδια ιδανικά και στους ανθρώπους. Να μην υπάρχουν διαχωρισμοί με βάση το χρώμα ή την εθνικότητα. Δεν θα έχει σημασία το «από πού είναι κάποιος» ή το «τι χρώμα είναι το δέρμα του», καθώς όλες οι ζωές αξίζουν το ίδιο. Σημασία θα έχει η παιδεία του καθενός , η νοοτροπία του, το ήθος του, η καλοσύνη του και η συμπεριφορά του προς εμάς και τους γύρω του. Αυτά θα είναι και τα μόνα κριτήρια για να κριθεί ένας άνθρωπος.

9) Μείωση της παγκόσμιας πείνας. Αυτή τη στιγμή η φυτική τροφή που παράγεται στον πλανήτη Γη, είναι αρκετή για να ταΐσει μερικά δις ανθρώπων παραπάνω από τον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό. Ο λόγος που δε συμβαίνει αυτό είναι επειδή το μεγαλύτερο μέρος της των σιτηρών και των οσπρίων που καλλιεργούμε προορίζεται για τα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας τους.


Παρ’ όλα αυτά, εμείς βάζουμε τη «μείωση της παγκόσμιας πείνας» στις «πολύ πιθανές αλλαγές» και όχι στις σίγουρες. Γιατί; Γιατί ακόμα και αν όλος ο κόσμος γίνει βίγκαν, μετά είναι θέμα της ανθρωπότητας πως θα διαχειριστεί το θέμα της πείνας.

Εσύ ποια αλλαγή προβλέπεις να συμβαίνει σε ένα βίγκαν κόσμο;

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια