Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει, παμφάγους οι οποίοι διαμαρτύρονται πως οι βίγκαν προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους σε όσους τρώνε κρέας.

Αυτή η αντίληψη προφανώς πηγάζει από το γεγονός ότι:

α) Οι βίγκαν μπορούν να γίνουν έντονοι και να χάσουν εύκολα τη ψυχραιμία τους (καθώς απελπίζονται όταν βλέπουν τα ζώα να υποφέρουν)

β) Οι βίγκαν ασχολούνται πολύ συχνά με το θέμα. Προσπαθούν να βοηθήσουν τα ζώα και να σώσουν ζωές από τη σφαγή και την κακοποίηση με αποτέλεσμα ο βιγκανισμός να είναι σχεδόν καθημερινή τους ενασχόληση

γ) Οι βίγκαν είναι πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό σχόλιο κατά του βιγκανισμού με  επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να φαίνονται φανατισμένοι

Η κατηγορία όμως πως οι βίγκαν ενεργούν αυταρχικά και προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους, είναι εντελώς λάθος διότι:

  1. Κανένας βίγκαν δε μπορεί να επιβάλλει τα πιστεύω του. Απλά λέει τη γνώμη του. Δεν αρπάζει το πιάτο κανενός κρεατοφάγου από μπροστά του.
  2. Το γεγονός πως ένας βίγκαν κοινοποιεί συχνά άρθρα υπέρ του βιγκανισμού ή βίντεο από κακοποιήσεις ζώων, δε συνεπάγεται πως προσπαθεί με το «έτσι θέλω» να σου περάσει τις ιδέες του. Είναι δικαίωμά του να κοινοποιεί, να σχολιάζει και να κάνει αναρτήσεις. Είναι δικαίωμά του ακόμα και το να σχολιάζει στο προφίλ σου εφόσον η εκάστοτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
  3. Το γεγονός πως έχουν απαντήσεις σε όλα σημαίνει πως έκαναν έρευνα, διάβασαν και έμαθαν και προσπάθησαν, όχι για να επιβληθούν, αλλά για να μπορούν να υποστηρίζουν σωστά τις ιδέες τους. Ο λόγος που εσύ δε μπήκες ποτέ σε μια τέτοια διαδικασία, είναι πως το θέμα της διατροφής το θεωρούσες δεδομένο. Είναι αναμενόμενο να είναι κάποιος παμφάγος, επομένως δε χρειάστηκε ποτέ να εξηγήσεις γιατί τρως κρέας.
  4. Δε γίνεται να θεωρούνται αυταρχικοί άνθρωποι οι οποίοι μιλούν για συμπόνια και αγάπη προς τα ζώα. Η επιβολή απόψεων και ο αυταρχισμός ως έννοιες αφορούν κάτι αρνητικό, π.χ. επιβάλλω έναν κανόνα που είναι άδικος, επιβάλλω επώδυνα φορολογικά μέτρα. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιβολή απόψεων όταν εκφράζουμε τη σημασία της ευημερίας των ζώων ή καταγγέλουμε τη βία προς αυτά.

Σίγουρα τα όσα οι βίγκαν γνωστοποιούν και σχολιάζουν δεν είναι ευχάριστα. Οι πρακτικές της παραγωγής κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι γεμάτες βία, κακοποίηση, θάνατο. Το ότι οι πρακτικές σοκάρουν, δε σημαίνει ότι όσοι τις δείχνουν και προσπαθούν να τις σταματήσουν το κάνουν με αυταρχικό τρόπο ή οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια