Την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Vegan Awards 2023. Για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την BOUSSIAS τα Vegan Awards, με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν την αριστεία και την καινοτομία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες των εταιρειών που προάγουν το vegan lifestyle (δηλαδή τον τρόπο ζωής που αποσκοπεί στον αποκλεισμό, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισμό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό).

Περισσότερα από 100 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που παράγουν τρόφιμα, καλλυντικά προσωπικής φροντίδας, είδη υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής, απορρυπαντικά, ρούχα και αξεσουάρ από τον ευρύτερο χώρο της μόδας, όλα με πιστοποιήσεις vegan.

Συνολικά, διακρίθηκαν 24 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Πιο συγκεκριμένα, Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: AVEDA – ESTEE LAUDER, AVGERINOS COSMETICS, Condito Α.Ε.Β.Ε, Crudo, ETHOS VEGAN SUITES, FAMILY FOOD IKE, Fry’s / Fry Family Food, Life Roots, MEDBEST, NYX PROFESSIONAL MAKEUP, RITO’S FOOD, QueenMarket.gr, SIMPLE IDEAS IKE, Starenio Bakery, Stark and Watson, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΙΟΑΓΡΟΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., ΕΛΑΙΣ-UNILEVER ΕΛΛΑΣ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΑΕ, Μέλισσα Κίκιζας και ΠΑΣΤΑ ΠΑΣΤΑ.

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΒΙΟΑΓΡΟΣ, Stark and Watson και QueenMarket.gr.

Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή του μεγάλου βραβείου της χρονιάς, του Grand Award, όπου η Life Roots αναδείχθηκε Vegan Brand of the Υear.

Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, BOUSSIAS, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σύμφωνα με έρευνα της Allied Market Research, η οποία μελετά την αγορά προϊόντων διατροφής Vegan και τις τάσεις στον κλάδο παγκοσμίως, διαφαίνεται ότι η βιομηχανία των vegan τροφίμων είναι πιθανό το 2026 να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Ανάλογη ανάπτυξη υπολογίζεται να υπάρχει και στην χώρα μας. Επίσης, τα σουπερμάρκετ αναδεικνύονται το σημαντικότερο κανάλι διανομής από το οποίο οι Έλληνες αγοράζουν vegan προϊόντα με ποσοστό που αγγίζει το 78%, ενώ είναι αρκετά μικρότερο το ποσοστό που αγοράζει και από καταστήματα βιολογικών ή υγιεινών τροφίμων. Να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι διευρυμένη πέρα από τα τρόφιμα και τα ποτά. Η vegan αγορά αναπτύσσεται σημαντικά στην βιομηχανία της ένδυσης και υπόδησης, αξεσουάρ αλλά και στα είδη σπιτιού».

Στην συνέχεια, η Αναστασία Ψειρίδου, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Οικονομολόγος PhD (Cambridge), Επίκ. Καθ. Παντείου Παν/μίου, Plant Based Nutrition Certificate Graduate, Συν-συγγραφέας του βιβλίου “Σώζοντας τον πλανήτη” και Επιστ. Σύμβουλος Vegan Times, άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά της αναφέροντας: «Η βίγκαν στάση ζωής είναι μια στάση ζωής συνεπής με οικουμενικές αξίες. Τη μη βία, την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη. Μια στάση ζωής που εναντιώνεται στην αδικία ενάντια στους αδυνάμους. Και αν το μυαλό σας πάει στα ζώα, στα άλλα ζώα, θα σας ενημερώσω ότι αδύναμοι δεν είναι μόνο τα ζώα. Είναι και οι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας ή μακριά μας σε συνθήκες φτώχειας. Το 85% των ανθρώπων στον πλανήτη ζει σε καθεστώς φτώχειας, σε χώρες όπως το Μάλι αλλά και η Νορβηγία. Αδύναμοι είναι και οι άνθρωποι που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ έχουν το μικρότερο μερίδιο στη δημιουργία της, αλλά δεν έχουν τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Αδύναμοι είναι και οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε ρυπογόνες βιομηχανίες, διυλιστήρια, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, φάρμες, εκτροφεία. Αδύναμοι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε σφαγεία, και αναγκάζονται να σβήσουν το συναίσθημά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εμείς, εδώ, σήμερα, δεν είμαστε αδύναμοι – το αντίθετο. Είμαστε οι τυχεροί μέσα στα 8 δις του πλανήτη που έχουμε πλήρη έλεγχο στο τί θα φάμε και τί θα φορέσουμε σήμερα, αύριο, μεθαύριο. Είμαστε οι τυχεροί που μπορούμε να επιλέγουμε τη μη βία, να δημιουργήσουμε πιο καθαρές δουλειές, και έναν πιο υγιή πλανήτη. Είμαστε επίσης τυχεροί που κάθε χρόνο το να ζεις βίγκαν και να μεγαλώνεις βίγκαν παιδιά γίνεται ευκολότερο, χάρη σε θεσμούς όπως τα Vegan Awards – και χάρη στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και όσες ετοιμάζονται για τον επόμενο. Χάρη σε σας αλλάζει το business as usual, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όχι ως βίγκαν, αλλά ως ανθρωπότητα. Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί, και μαζί οφείλουμε να σπάσουμε τις παραδόσεις (τόσο ως προς το τί καταναλώνουμε όσο και ως προς το τί παράγουμε), και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο – για όλους».

Χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε ο Ηλίας Μάνδρος, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο οποίος ανέφερε: «Μέσω αυτής της εκδήλωσης αναδεικνύονται και επιβραβεύονται υψηλής ποιότητας προϊόντα, πρωτοποριακές υπηρεσίες καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υγιεινών, βιολογικών και vegan προϊόντων. Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος δεν βλέπει τη ραγδαία άνοδο της συγκεκριμένης αγοράς. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί όλο και περισσότερο να τρέφεται καλύτερα, να ζει πιο ποιοτικά. Με δυο λόγια επιζητεί την ευζωία. Γι’ αυτό ακριβώς και επιδιώκει υγιεινή διατροφή, αναζητεί πολλές φορές βιολογικά τρόφιμα, έχει αλλάξει συνήθειες του παρελθόντος. Μάλιστα πολλοί καταναλωτές έχουν υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής, τόσο στη διατροφή τους όσο και σε άλλες αγορές τους».

Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε ο Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.), o οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Οι νέες τάσεις στα τρόφιμα έχουν να κάνουνε με προϊόντα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες με στόχο την μείωση βάρους και ενίσχυση του μυϊκού συστήματος κυρίως των ηλικιωμένων, αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών-κυκλική οικονομία και την χρήση νέων συσκευασιών φιλικών στο περιβάλλον ή αποφυγή εντελώς της συσκευασίας και η αξιοποίηση τεχνολογιών στις οποίες η συσκευασία να προειδοποιεί τον καταναλωτή για την κατάσταση του τροφίμου. Θα ήθελα κλείνοντας να προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους σε έναν δημιουργικό διάλογο ώστε να προκύψουν νέες συνεργασίες, προς επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Οι τεχνολόγοι τροφίμων μέλη της ΠΕΤΕΤ και εγώ προσωπικά θα είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση».

Χορηγός στην τελετή απονομής των Vegan Awards 2023 ήταν το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο.

Χορηγοί επικοινωνίας των Vegan Awards 2023 ήταν οι: Vegan Times, greekvegans.gr και veganhome.gr.

Official Publications: Food Reporter & σελφ σέρβις

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια