Εάν είσαι ήδη vegan, τότε τα γνωρίζεις καλά.

Εάν δεν είσαι όμως, αλλά έτυχε να συνομιλήσεις με κάποιον, τότε σίγουρα θα διαπίστωσες ότι ο διάλογος σας κράτησε αρκετά. Θα διαπίστωσες επίσης ότι σε κάποια σημεία συμφωνείς μαζί του (π.χ. ως προς τη βία απέναντι στα ζώα).

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο μας δεν είναι vegan, ούτε καν vegetarian. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι  έχουν ένα πολύ βασικό κοινό χαρακτηριστικό με τους vegans: είναι αντίθετοι στην κακοποίηση των ζώων.

Πόσοι άνθρωποι στο σύγχρονο, πολιτισμένο κόσμο του 2018 είναι εντάξει βλέποντας κάποιον να κακοποιεί ή πόσο μάλλον να εκτελεί ένα αθώο και ανυπεράσπιστο πλάσμα; Ή ακόμα περισσότερο, πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν οι ίδιοι να γίνουν άμεσα οι σφαγείς – εκτελεστές ενός ζώου;

Η απάντηση είναι: «λίγοι», καθώς οι περισσότεροι παρά το γεγονός ότι τρέφονται με ζώα, ταυτοχρόνως απεχθάνονται και αποστρέφονται τη βία και τη σφαγή, και δη όταν η βία αυτή έχει ως θύματα τα ζώα.

Συνεπώς, όσες διαφορές και αν φαίνεται να έχεις με κάποιον vegan, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι συμφωνείτε σε μία πολύ βασική αρχή: Στην αρχή εξάλειψης της βίας απέναντι στα ζώα.

Ας δούμε όμως, γιατί αυτή η κοινή αφετηρία, μετατρέπει την επιχειρηματολογία των vegans σε μία αδιαμφισβήτητα δυνατήορθή και έγκυρη επιχειρηματολογία.

1) ΔΕΝ θα έπρεπε να είμαστε βίαιοι προς τα ζώα και να τα δολοφονούμε χωρίς λόγο.

Σίγουρα ο λόγος: «μπέικον» δεν αποτελεί σοβαρό λόγο και σίγουρα η ζωή ενός πλάσματος δεν είναι λιγότερο σημαντική από την προσωρινή αίσθηση της γεύσης μας (ειδικά όταν η γεύση μας μπορεί να ικανοποιηθεί και με φαγητά που δεν κόστισαν τη ζωή σε κάποιο πλάσμα).

2) Η παραγωγή κρέατος και ζωικών παραγώγων συνεπάγεται βία προς τα ζώα.

Ενώ λοιπόν όλοι οι άνθρωποι (σχεδόν) θα αποδεχθούν ότι είναι ενάντια στη βία (είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για ζώα), θα έρθουν αντιμέτωποι με μία αντιφατική κατάσταση, στην οποία οι ίδιοι συμμετέχουν ενεργά στη βία αυτή. Πώς;  Μα καταναλώνοντας κρέας.

Η σφαγή κάποιου αποτελεί τη χειρότερη μορφή την οποία μπορεί να πάρει η βία, καθώς αποτελεί ένα τραγικό φινάλε: την αφαίρεση της ζωής, του μέγιστου και ανεκτίμητου αυτού αγαθού.

Για να παραχθεί κρέας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αφαιρεθεί η ζωή ενός πλάσματος. Οπότε, η παραγωγή κρέατος όχι μόνο συνεπάγεται βία, αλλά το χείριστο δυνατό είδος βίας. Είναι θα λέγαμε η βία «στα χειρότερά της».

3) ΔΕ χρειάζεται να καταναλώνουμε κρέας για να είμαστε υγιείς.

Υπάρχουν αμέτρητες, επίσημες έρευνες πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών ομάδων, οι οποίες επισημαίνουν πως η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή όχι μόνο είναι αρκετή για τον άνθρωπο, αλλά και ευεργετική εφόσον γίνει σωστά. Συνεπώς, όχι μόνο προκύπτει πως η κατανάλωση κρέατος δε μας είναι απαραίτητη, αλλά πως όλος αυτός ο ατέρμονος κύκλος βίας προς τα ζώα, ο κύκλος πόνου, δυστυχίας, κακοποίησης και εξαθλίωσης, είναι αχρείαστος και προφανώς ανήθικος.

«Γιατί ανήθικος;» Θα αναρωτηθεί κάποιος, σκεπτόμενος πως οι vegans ξεπερνούν τα όρια με τέτοιους χαρακτηρισμούς και χάνουν το δίκιο τους. Αλλά η απάντηση βρίσκεται ακριβώς εκεί: Διότι είναι παράλογο να αφαιρείς δισεκατομμύρια ζωές εφόσον δεν υπάρχει κανένας απολύτως σοβαρός λόγος.

Άρα όταν το κάνεις «έτσι και αλλιώς» ενώ δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση, τότε η πράξη αυτή γίνεται ανήθικη (σύμφωνα με τους ανθρώπινους ηθικούς κώδικες που έχει ορίσει η ίδια η ανθρωπότητα, μα παρ’ όλα αυτά ακυρώνει με τις πράξεις της).

Εν κατακλείδι, η επιχειρηματολογία ενός vegan είναι τόσο ισχυρή διότι βασίζεται στη λογική και στην ηθική. Όχι στην ηθική του οποιουδήποτε vegan ατομικά, αλλά σ’ εκείνη την ηθική την οποία έχει ορίσει η ίδια η ανθρωπότητα στην πλειονότητά της.

https://www.youtube.com/watch?v=U60kTngmQ5I

 Η βία (όταν δε γίνεται στα πλαίσια της άμυνας) είναι ανήθικη, η βία προς τα ζώα είναι ανήθικη, η παραγωγή κρέατος εμπεριέχει τη χειρότερη μορφή βίας, η παραγωγή κρέατος δεν είναι σε καμία περίπτωση αναγκαία καθώς το κρέας δεν είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους, άρα η κατανάλωση ζώων αποτελεί βία χωρίς λόγο.

Πώς μπορεί κάποιος λοιπόν, να ακυρώσει αυτή την επιχειρηματολογία η οποία βασίζεται σε έναν μαθηματικό τρόπο σκέψης αλλά και στην ανθρώπινη ηθική;

Πηγη: https://ea-foundation.org/blog/the-strongest-argument-for-veganism/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια