Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον πολλοί χορτοφάγοι είναι vegetarian και όχι βίγκαν είναι το τυρί. Πολλοί μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα να κόψουν τελείως το κρέας, αλλά στην ιδέα να μην ξαναφάνε ξανά τυρί, τους λούζει κρύος ιδρώτας. Όμως, αυτό που δε ξέρουν όλοι, είναι πως κάποια τυριά δεν είναι καν vegetarian καθώς για την παραγωγή τους συντελείται μία απίστευτη κτηνωδία και χρησιμοποιείται ένα υλικό που δεν είναιχορτοφαγικό.

Το υλικό αυτό είναι η πυτιά. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που βοηθάει στην πήξη του γάλατος και συνεπώς στην παραγωγή τυριού. Και γιατί η πυτιά δεν μπορεί να θεωρηθεί χορτοφαγική; Η απάντηση πιθανώς θα σας σοκάρει. Η παραδοσιακή πυτιά εμφανίζεται στο γαστρικό υγρό νεαρών ζώων. Πιο συγκεκριμένα των μοσχαριών, των κατσικιών και των αρνιών. Βρίσκεται στο τέταρτο στομάχι τους, το λεγόμενο ήνυστρον.

Για να πάρεις την πυτιά λοιπόν και να τη χρησιμοποιήσεις ώστε να φτιάξεις τυρί (φέτα, μυζήθρα, παρμεζάνα, κλπ) αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σκοτώσεις το νεαρό ζώο, να το ξεκοιλιάσεις και να αφαιρέσεις την πυτιά από το στομάχι του.

Σε περίπτωση που π.χ. το μοσχαράκι έχει απογαλακτιστεί, τότε η πυτιά στο στομάχι του θα έχει χάσει κατά ένα μέρος τις ιδιότητές της, οπότε ενδεχομένως θα επηρεαστεί και η ποιότητα του τυριού. Αυτό είναι κάτι που οι παραγωγοί τυριών γνωρίζουν πολύ καλά και για αυτό παίρνουν τα ανάλογα μέτρα ώστε να μην προκύψει πρόβλημα στην ποιότητα του τυριού. Ποια μέτρα είναι αυτά; Μα το να σκοτώσουν το μωρό μοσχαράκι πολύ πριν σταματήσει να θηλάζει.

Για να το εμπεδώσουμε αυτό μία ακόμη φορά. Για την παραγωγή τυριού καλής ποιότητας, παίρνουμε ένα μωρό, ένα μικρό ζωάκι που ακόμη θηλάζει, το σφάζουμε και εν συνεχεία το ξεκοιλιάζουμε για να του πάρουμε την πυτιά.

Έτσι, οι παραγωγοί είναι ευχαριστημένοι γιατί φτιάχνουν ποιοτικό τυρί και γιατί αργότερα θα πληρωθούν και εμείς είμαστε ευχαριστημένοι γιατί το τρώμε και δε μας λείπει.

Δε θα λέγαμε, βέβαια, ότι είναι ευτυχές το νεογέννητο σχεδόν μοσχαράκι, το οποίο σφάχτηκε και ανοίχτηκε για να του πάρουμε την πυτιά από το στομάχι του. Ούτε η μητέρα του που πλέον δεν έχει μωρό.

Κλείνοντας, πέραν του ότι το να σφάζεις μωρά και να τα ξεκοιλιάζεις για να κάνεις τυρί δε μπορεί να θεωρείται ηθικό, πολλά τυριά που εμπεριέχουν πυτιά δεν είναι καν vegetarian! Αφενός γιατί τα τυριά αυτά εμπεριέχουν ένα κομμάτι ζώου (έστω ένζυμα από το στομάχι του) και όχι απλά εκκρίσεις (γάλα), και αφετέρου γιατί η παραγωγή αυτών των τυριών προϋποθέτει σφαγή ζώων και μάλιστα μωρών.

Με πληροφορίες από:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC
https://www.huffingtonpost.com/2013/12/19/vegetarian-cheese-animal-rennet_n_4467430.html

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια