Το κρέας εργαστηρίου απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν θέλουν να χρηματοδοτούν τη σφαγή ζώων και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά τους αρέσει το κρέας, και όχι τόσο στους βίγκαν. Είναι, όμως, και μια πολύ καλή λύση για τα κατοικίδια μας.

Για τους περισσότερους ο βιγκανισμός είναι ηθική και όχι διατροφική επιλογή. Για έναν βίγκαν, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι αν πρόκειται για κρέας ή για φυτό αλλά το αν έχει χρησιμοποιηθεί βία για να παραχθεί. Με αυτή τη λογική, το να τρως κακάο που έχει συλλεχθεί από παιδιά-σκλάβους δεν είναι βίγκαν. Από την άλλη το να τρως κρέας εργαστηρίου, δεν εμπεριέχει βία. Τώρα αν σε κάποιον δεν αρέσει το κρέας αυτό είναι άλλο θέμα∙ ομοίως, μπορεί να μην του αρέσουν και τα μπρόκολα.

Δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι το κρέας εργαστηρίου θα είναι ανθυγιεινό. Σίγουρα θα είναι πιο υγιεινό από το κανονικό κρέας καθώς δεν θα έχει αντιβίωση, αυξητικές ορμόνες, διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Φυσικά, δεν παύει να είναι μια τροφή που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί με ευκολία. Αλλά και πάλι τονίζουμε ότι το να είσαι βίγκαν είναι ηθική και όχι διατροφική επιλογή.

Αν σκεφτούμε τα ζώα, τότε βλέπουμε ότι το κρέας εργαστηρίου θα ήταν ένα σημαντικό βήμα καθώς πιθανόν να σταματούσε το μαρτύριο τους. Στον βαθμό που θα καθιερωθεί, θα πάψουν να υπάρχουν σφαγεία.

Ας μην είμαστε, λοιπόν, τόσο ανθρωποκεντρικοί και εγωκεντρικοί και ας κάνουμε έναν απολογισμό θυμάτων και όχι δογμάτων. Σίγουρα, για να ξεκινήσει η καλλιέργεια, έπρεπε να ληφθούν κύτταρα από ζωντανά ζώα. Αυτό όμως έχει ήδη γίνει και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί. Είναι σαν το φυτικό γιαούρτι ή το κεφίρ.

Τα αρχικά βακτήρια που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γιαούρτι ή κεφίρ τα είχαν πάρει πριν χιλιάδες χρόνια οι αρχαίοι μας πρόγονοι από στομάχια ζώων που είχαν σφάξει. Πλέον, όμως, δεν σφάζουμε ζώα για να φτιάξουμε γιαούρτι∙ έχουμε ήδη κρατήσει τα κύτταρα αυτά.

Προς το παρόν χρησιμοποιείται ζωικός ορός για την καλλιέργεια του εργαστηριακού κρέατος. Όταν όμως υπάρξει μαζική παραγωγή, αυτό θα πάψει να συμβαίνει — πρωτίστως για οικονομικούς, και κατόπιν, για πρακτικούς λόγους. Εννοείται ότι αν για κάποιον λόγο δεν συμβεί, το κρέας εργαστηρίου δεν θα είναι βίγκαν και δεν θα τίθεται ζήτημα για το αν πρέπει να το καταναλώσουμε ή όχι.

Κρέας εργαστηρίου

Supermeat - αληθινό κρέας, χωρίς να βλάπτουμε τα ζώα.Μάθετε περισσότερα στο: http://supermeat.comΠηγή: John Ventourishttps://www.facebook.com/Ventourious/videos/10209868085688533/

Posted by Greek Vegans on Friday, March 3, 2017

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια