It's... Early. Be vegan!

Greek Vegans  . 2 Νοέ, 2017  887 Views.

Δεν έχουν πολλά 24ωρα από την είδηση ότι ο Κλεάντονι Έρλι δεν θα συνεχίσει στην ΑΕΚ επειδή είναι... βίγκαν (από την Ένωση υποστηρίζουν ότι είχε υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα). Τι σημαίνει όμως να είσαι βίγκαν; Μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι του πρωταθλητισμού; Σου λείπει ενέργεια αποφεύγοντας το κρέας;

Ο Παράσχος Κωστιδάκης, personal trainer και διαχειριστής της σελίδας στο facebook «Greek Vegans» (Ιnstagram: Paraschos Kos), αναφέρεται μέσω του Gazzetta Weekend Journal στην τραγικότητα της είδησης και εξηγεί αν μπορεί κάποιος να κάνει αυτό που αγαπά σεβόμενος τη φύση.

«Ακούγεται αστείο αλλά και τραγικό. Σίγουρα η κάθε ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής. Αλλά από την άλλη, δεν μπορείς να εξαναγκάσεις κάποιον να φάει κρέας ή παράγωγα όταν τα έχει αποβάλλει συνειδητά και από προσωπική επιλογή. Μιλάμε πλέον για ατομικά δικαιώματα.

Εφόσον υπάρχουν βίγκαν αθλητές παγκοσμίως, και αθλητές ξένων ομάδων, και κατάφεραν οι ομάδες αυτές να το κάνουν να λειτουργήσει για τον αθλητή τους, σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί και εδώ μία λύση. Δε χρειαζόταν να αφήσουν τον παίκτη να φύγει, παρά μόνο να του αλλάξουν το πλάνο διατροφής».

«Ο παίκτης αυτός δεν έγινε βίγκαν αφού ήρθε στην Ελλάδα, ήταν από πριν. Η απόδοσή του δε θα άλλαζε, οπότε αυτό έπρεπε να το λάβουν υπόψη τους σε περίπτωση που ανησυχούσαν για αυτό. Ήταν ήδη βίγκαν και είχε μια "Χ" απόδοση.

Η απόδοση αυτή θα έμενε ίδια και αφού ερχόταν στην Ελλάδα. Στην Αγγλία υπάρχει ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα που είναι vegan – friendly και αγωνίζεται σε επαγγελματικές κατηγορίες. Και μιλάω για τη Forest Green, η οποία προωθεί και στους παίκτες της βίγκαν γεύματα», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες (πρωτεΐνη, βιταμίνες κτλ) από τον οργανισμό τους και έτσι μπορούν να βλάψουν την υγεία τους. Μύθος ή πραγματικότητα;

Δε χρειάζεται να απαντήσω εγώ σε αυτήν την ερώτηση. Αυτό το έχει κάνει ήδη η αρμόδια επιστήμη. Οι περισσότερες με διαφορά έρευνες και μελέτες, δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Όλο και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως γίνονται vegans και προτείνουν τη βίγκαν διατροφή σε ανθρώπους που είτε έχουν ήδη προβλήματα υγείας, είτε δε θέλουν να αποκτήσουν. Μεγάλα ονόματα καρδιολόγων και λοιπών ιατρών είναι με το μέρος της βίγκαν διατροφής.

Βλέπε π.χ. τον William C. Roberts, που μια απλή αναζήτηση στο google θα πείσει για τη σοβαρότητα του και το κύρος του λόγου του. Εν κατακλείδι, όχι. Σύμφωνα πάντα με επίσημες έρευνες και δηλώσεις των αρμόδιων επιστημόνων, όχι μόνο δε βλάπτεις την υγεία σου όντας βίγκαν αλλά την ευεργετείς κιόλας.

Βιγκανισμός και αθλητισμός πάνε μαζί;

«Φυσικά. Υπάρχουν τόσοι αθλητές παγκοσμίως και μάλιστα πετυχημένοι, οι οποίοι ακολουθούν τη βίγκαν διατροφή. Από το χώρο του body building (Barny Du Plessis) και του Powerlifting – Strongman (Patrik Baboumian) μέχρι το χώρο του rugby (David Carter), της άρσης βαρών (Kendrick Farris), της πυγμαχίας (David Haye) και του MMA (Jake Shields, Nate Diaz, Abel Trujillo). Και αναφέρω αυτά τα αθλήματα επίτηδες, καθώς θεωρούνται αρκετά απαιτητικά από άποψη μυϊκής δύναμης και μάζας».

Τι πρόγραμμα διατροφής μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που είναι βίγκαν και ασχολείται παράλληλα με τον αθλητισμό ;

«Οι διατροφές ποικίλουν αναλόγως το άθλημα και τις απαιτήσεις του. Π.χ. άλλη διατροφή θα έχει πιθανώς ένας τενίστας, άλλη διατροφή ένας μαραθωνοδρόμος και άλλη διατροφή ένας που ασχολείται με το body building. Η κάθε διατροφή δίνει έμφαση σε διαφορετικά πράγματα. Άλλες διατροφές στον υδατάνθρακα και άλλες στην πρωτεΐνη.

Κατ' αρχάς, αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής που θέλει να χτίσει μύες, είναι πως χρειάζεται 1,4 με 1,8 g πρωτεΐνης ανά κιλό. Οπότε αν π.χ. κάποιος είναι 80 κιλά, τότε πρέπει να καταναλώσει ημερησίως 1,8g πρωτεΐνης επί 80 κιλά. Δηλαδή πρέπει να πάρει από τα ημερήσια γεύματά του 144 περίπου γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πολλοί αθλητές καταναλώνουν στις μέρες μας περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεται ο οργανισμός και μάλιστα ζωικής προέλευσης, που βάση μελετών είναι επιβαρυντική για την υγεία. Μακροχρόνια, η κατανάλωση ζωικών έχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες, τύπους καρκίνων (ειδικά το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας) και λοιπά προβλήματα υγείας.

Η φυτική πρωτεΐνη όμως είναι σίγουρα καλύτερης ποιότητας για τον οργανισμό μας, καθώς δεν συνδέεται με όλα τα παραπάνω. Άρα γιατί να μην την προτιμήσει κάποιος;

Πολλοί νομίζουν πως οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Αυτό όμως είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Η πρωτεΐνη υπάρχει παντού στις φυτικές τροφές. Είτε σε μεγάλες ποσότητες, είτε σε μικρές. Κάποιος που έχει οργανώσει σωστά τα γεύματά του (όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι αθλητές) δεν υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτεί να πάρει την ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.

Οπότε μία διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινώς:
1) Δημητριακά
2) Φρούτα
3) Λαχανικά
4) Όσπρια
5) Ξηρούς καρπούς

είναι ικανή να καλύψει όλες μας τις διατροφικές ανάγκες όταν αθλούμαστε.

Ο κάθε αθλητής δίνει έμφαση σε όποια κατηγορία φαγητών θέλει. Κάποιος που θέλει να χτίσει άμεσα μύες, θα δώσει έμφαση στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς (χωρίς να αποκλείσει τα άλλα).

Κάποιος που θέλει να πάρει περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερη πρωτεΐνη θα δώσει έμφαση σε λαχανικά και φρούτα.

Να σημειώσουμε πως επειδή οι περισσότεροι body builders ή και λοιποί αθλητές παίρνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης, αν γίνουν vegan δε χρειάζεται να τα κόψουν, καθώς υπάρχουν αντίστοιχα συμπληρώματα σε σκόνη, φυτικής προέλευσης (π.χ. από ρύζι, αρακά, σόγια, κτλ)».

Τι είναι ο βιγκανισμός; Πάνω από 25.000 κόσμος απάντησε στο Τελ ΑΒίβ!

Ο βιγκανισμός είναι ένα κίνημα που αναπτύσσεται ραγδαία. Η είδηση ότι ο Έρλι δε θα συνεχίσει στην ΑΕΚ λόγω τωνν διατροφικών του επιλογών αλλά και της στάσης ζωής του, συνέπεσε με την τεράστια πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ πριν από μία εβδομάδα.

Πάνω από 25.000 ακτιβιστές διαδήλωσαν για τα δικαιώματα των ζώων. Η Ζωή Μπεγλέρη, vegan activist και διαχειριστής της σελίδας στο facebook «Greek Vegans» (Ιnstagram: Zoe Begleris), βρέθηκε στο Ισραήλ και αναφέρεται στη στάση ζωής που ονομάζεται «βιγκανισμός»

«Ο βιγκανισμός (ή αλλιώς αυστηρή χορτοφαγία) είναι ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων και ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση, διασκέδαση ή οποιονδήποτε άλλον λόγο. Πρακτικά ο vegan δεν καταναλώνει κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, βούτυρο), αυγά και μέλι, καθώς και δεν χρησιμοποιεί προϊόντα από δέρμα, γούνα, μαλλί, κόκκαλα και άλλες ζωικές πηγές (όπως μαργαριτάρια και κοράλλια).

Οι περισσότεροι vegans αποφεύγουν επιπλέον τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω στα ζώα (όπως πχ σαμπουάν, αρώματα, καθαριστικά για το σπίτι κ.α.), και αντ’αυτού καταναλώνουν “cruelty free” προϊόντα (ευτυχώς πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές αν ψάξει κανείς λίγο).

Με πολύ απλά λόγια, vegan είναι κάποιος που σέβεται τα ζώα και το δικαίωμά τους στη ζωή και αποφασίζει να μη ζει εις βάρος τους και να μην συμμετέχει στη δυστυχία τους. Είναι τόσο απλό αν το σκεφτούμε! Ο καθένας από εμάς έχει ένα μεγάλο όπλο. Το πηρούνι του! Απλώς σταματάει να βάζει ζώα και ζωικά παράγωγα μέσα στο πιάτο του».

Ποια η διαφορά βίγκαν και βετζετέριαν;

«Ο βετζετέριαν (vegetarian) δεν καταναλώνει κρέας (άρα ούτε κοτόπουλο και ψάρι) αλλά καταναλώνει τα ζωικά παράγωγα.Ο βίγκαν δεν καταναλώνει τίποτα ζωικό. Συνεπώς ούτε γαλακτοκομικά, ούτε αυγά. Οτιδήποτε παράγεται από ζώα είναι εκτός της βίγκαν διατροφής και φιλοσοφίας.

Αξίζει να δει κάποιος σε τι βασανιστήρια υπόκεινται η αγελάδα και τα μωρά της για να πιούμε εμείς ένα ποτήρι γάλα (που δεν είναι για εμάς!), να φάμε τυρί και παγωτό. Μα αφού υπάρχουν όλα αυτά τα προϊόντα από φυτικές πηγές, εξίσου νόστιμα και θρεπτικά! Γιατί να μην τα προτιμήσουμε»;

Γιατί να είναι κάποιος βίγκαν; Τι κερδίζει, τι χάνει;

«Οι άνθρωποι γίνονται vegan για πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι είναι οι εξής: Ο πρώτος όλων είναι ο ηθικός – για να μη συμμετέχει στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση, το βασανισμό και τη σφαγή των ζώων, η οποία είναι τελείως αναίτια.

Άλλος σημαντικός λόγος είναι o περιβαλλοντικός. Λίγοι είναι ενημερωμένοι για το πόσο κακό προκαλεί η παραγωγή κρέατος στο περιβάλλον: Φαινόμενο θερμοκηπίου, άδειοι ωκεανοί λόγω υπεραλιείας (έως το 2048 θα αδειάσουν οι ωκεανοί), αποψίλωση τροπικών δασών για να μετατραπούν σε βοσκοτόπια, έλλειψη νερού (450 γραμμάρια κρέατος ισοδυναμούν με 3.800 λίτρα φρέσκου νερού (!)

Ποιο είναι το νόημα να κάνεις οικονομία στο νερό που χρησιμοποιείς για τα πιάτα ή στο ντους, όταν κάθεσαι να φας και καταναλώνεις 3.800 λίτρα με ένα μόνο σου γεύμα

Κάποιοι άνθρωποι γίνονται vegans για να βελτιώσουν την υγεία τους. Πλέον πολλές αρρώστιες έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του κρέατος, όπως πολλές και διάφορες μορφές καρκίνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι πέτρες στην χολή, η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πέτρες στα νεφρά, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο ρευματισμός και πολλά άλλα.

Είναι γνωστό δε ότι τα γαλακτοκομικά εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, και ότι το γάλα και οι ζωικές πρωτεΐνες όχι μόνο δεν προλαβαίνουν αλλά μάλιστα προκαλούν την οστεοπόρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγία χρησιμοποιείται κατά κόρον για να θεραπευτούν πολλές ασθένειες και είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε κούρας αποτοξίνωσης του σώματος μας.

Και στο ερώτημα: «τι χάνει κάποιος αν γίνει βίγκαν»; Η ειλικρινής μου απάντηση είναι: «τον παλιό του εαυτό και τις παλιές του συνήθειες, οι οποίες περιλάμβαναν το θάνατο κάποιου». Αυτό ναι, αυτό θα το χάσεις».

Τι ακριβώς έγινε στο Τελ Αβίβ;

«Στο Τελ Αβίβ έγινε η μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι σήμερα πορεία για τα δικαιώματα των ζώων. Για το δικαίωμα των ζώων στη ζωή, που νομίζω πως όλοι μας συμφωνούμε πως η ζωή είναι το μέγιστο αγαθό. Στην πορεία συμμετείχαν vegans από όλο τον κόσμο: Ισραήλ, Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα και πολλά άλλα κράτη.

Συνολικά στην πορεία συμμετείχαν περίπου 25.000 άνθρωποι! Στο τέλος της πορείας το πλήθος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ, Rabin Square, και άκουσε ομιλίες από σημαίνουσες προσωπικότητες του vegan κινήματος παγκοσμίως. Τολμώ να πω ότι ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου!

Τρομερός παλμός! Αυτό που χάρηκα ιδιαιτέρως είναι ότι συμμετείχαν πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, καθώς και άνθρωποι που – ακόμα – δεν είναι vegans αλλά αντιλαμβάνονται τη σημασία όλου αυτού!

Ένα από τα μελλοντικά σχέδια της ελληνικής vegan κοινότητας είναι η ίδια πορεία να πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να ενημερώνεται για το σημαντικότατο αυτό ζήτημα. Τίθενται πλέον σοβαρά θέματα ηθικής, υγείας και περιβάλλοντος»!

Πηγη:http://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1136056/its-early-be-vegan

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια