Όλα τα οικόσιτα ζώα που υπάρχουν σήμερα, αποτελούν υβρίδια και επιλεκτικές διασταυρώσεις άγριων ειδών που υπήρχαν στη φύση. Ο άνθρωπος διασταύρωνε αυτά τα ζώα προκειμένου να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που ήθελε να εκμεταλλευτεί. Όταν κάποια από τις διασταυρώσεις αποκτούσε τα χαρακτηριστικά που ήθελε, τη διατηρούσε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν φυλές κρεατοπαραγωγής ή γαλακτοπαραγωγής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κότες αβγοπαραγωγής κάνουν τόσα αβγά και τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής παίρνουν τόσο βάρος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτές οι φυλές δεν υπήρχαν ποτέ στη φύση γιατί, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Οι γαλοπούλες, για παράδειγμα, που εκτρέφονται στις ΗΠΑ ακόμη και αν δεν σφαγιάζονταν, μετά από κάποιους μήνες θα πέθαιναν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι εκτρέφονται με στόχο να πάρουν υπερβολικό βάρος. Η καρδιά τους δεν αντέχει την επιβαρυμένη φυσική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη ζουν παρά για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Και επιπλέον, για ποιο περιβάλλον μιλάμε; Για αυτό που έχει καταστρέψει ο άνθρωπος για να κάνει βοσκοτόπια και χωράφια για ζωοτροφές; Γιατί, όπως ίσως γνωρίζετε, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής προορίζεται για ζωοτροφές.

Αν όμως μειωθεί η ζήτηση κρέατος, τότε σίγουρα θα εκτρέφονται λιγότερα ζώα και επομένως αυτά θα καταναλώνουν λιγότερες τροφές. Στο τέλος, όταν θα γίνει κατανοητό παγκοσμίως ότι η κατανάλωση κρέατος είναι κακή για την υγεία, κακή για το περιβάλλον και απάνθρωπη πρακτική, τότε δεν θα εκτρέφονται πια τέτοια ζώα, τουλάχιστον όχι εμπορικά.

Τα τελευταία θα χειραφετηθούν ή θα προστατευτούν. Αν αφεθούν ελεύθερα είναι άγνωστο αν καταφέρουν να διαιωνίσουν το είδος τους σχηματίζοντας μικρούς και σταθερούς πληθυσμούς, αφού δεν θα έχουν βοσκότοπους και δικά τους οικοσυστήματα.

Οι βίγκαν δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμύρια βόδια, χοίροι και αρνιά για να τα ταΐζουμε εις τον αιώνα τον άπαντα. Το αντίθετο: ακριβώς επειδή η εκτροφή των ζώων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τα ζώα, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους σταματώντας να τροφοδοτούμε την εκτροφή τους.

Αν περιορίσουμε, για παράδειγμα, τη γονιμοποίηση των σημερινών ζώων και τα αφήσουμε να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά αντί για δύο, τότε αυτά θα υποδιπλασιαστούν σε μία μόλις γενιά. Δηλαδή, αν τώρα είναι 2 δισεκατομμύρια, στην επόμενη γενιά θα μείνει μόνο 1 δισεκατομμύριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε μειώσει τον αριθμό των ζώων στο μισό, χωρίς βασανισμούς και χωρίς θανατώσεις. Οπότε στην επόμενη γενιά, ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο ζώα δεν θα χρειάζεται να τραφούν για τον απλό λόγο ότι δεν θα έχουν καν γεννηθεί.

Οι βίγκαν θεωρούμε ότι εφόσον τα ζώα είναι πλάσματα που αισθάνονται, φοβούνται, πονάνε και υποφέρουν ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, είναι ανήθικο να τους συμπεριφερόμαστε σαν να ήταν άψυχα αντικείμενα: να τα κακοποιούμε, να τα βασανίζουμε και να τα σκοτώνουμε.

Όσα λιγότερα τρώμε, τόσα λιγότερα θα εκτρέφουμε και άρα τόσα λιγότερα θα υπάρχουν και θα υποφέρουν. Στο τέλος μπορεί να υπάρχουν λίγα ή και κανένα. Όσα γίνεται, θα ζουν φυσικές ζωές ελεύθερα στη φύση.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια