Πολλές φορές, τα στερεότυπα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Άλλες φορές όμως την προσδιορίζουν, ίσως με μια μικρή δόση υπερβολής. Όταν αναφερόμαστε στο κλασικό στερεότυπο του vegan που εξοργίζεται, φωνάζει, αγριεύει, χτυπιέται και κάνει σαν υστερικός, τότε μάλλον βρισκόμαστε στη δεύτερη περίπτωση.

Δεν είναι μύθος. Η εικόνα αυτή, του εξοργισμένου vegan, είναι αληθινή και όχι προϊόν κάποιας φανταστικής ταινίας του Steven Spielberg.

Oι vegans συχνά αντιδρούν έντονα και με αυτόν τον τρόπο μάλιστα απομακρύνουν τους γύρω τους από την κεντρική ιδέα του βιγκανισμού: Την ιδέα ότι είναι λάθος να σκοτώνεις τα ζώα. Την ιδέα πως κανένα ζώο δεν αξίζει να υποφέρει και να βασανίζεται. Έτσι, ενώ κανείς δε φαίνεται να διαφωνεί με αυτά τα δύο, όλοι θέλουν να ανήκουν στην «αντίπαλη ομάδα» από αυτήν στην οποία ανήκει ο «υστερικός βίγκαν».

Για ποιους λόγους όμως ένας βίγκαν μπορεί να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση; Ποιοι λόγοι ωθούν κάποιον να χτυπήσει κόκκινο;

1) Γιατί οι συνάδελφοί μας, φίλοι μας, γνωστοί και συγγενείς, μας εξηγούν πόσο πολύ αγαπούν και εκείνοι τα ζώα και πόσο φιλόζωοι είναι, ενώ ταυτόχρονα δαγκώνουν την τελευταία μπουκιά από το cheeseburger τους.

2) Γιατί οι γονείς μας μας έμαθαν να αγαπάμε και να σεβόμαστε τα ζώα, μας διάβαζαν παραμυθάκια με ζώα προκειμένου να μας πάρει ο ύπνος, μας άφηναν να βλέπουμε με τις ώρες cartoon με ήρωες που πάλι ήταν ζώα, μας έμαθαν ότι ο σκύλος μας ή η γάτα μας είναι ίσα μέλη της οικογένειας, μας έπαιρναν για δώρο χνουδωτά ζωάκια, αλλά το μεσημέρι και το βράδυ μας σέρβιραν… κρέας. Και ενώ όλο αυτό αποτελεί τη μέγιστη αντίφαση, το μέγιστο παραλογισμό της ανθρωπότητας, όλοι φέρονται λες και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

3) Γιατί πρέπει να απαντήσουμε στο: «όπως το λιοντάρι τρώει τη γαζέλα, έτσι και εγώ τρώω κρέας», λες και είναι το πιο ισχυρό, ορθό και έγκυρο επιχείρημα που ακούστηκε ποτέ από ανθρώπινα χείλη.

4) Γιατί όλοι ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτου ηλικίας και ειδικότητας, γίνονται πτυχιούχοι διατροφολόγοι και ιατροί με διδακτορικά, και μας βάζουν στη θέση μας επισημαίνοντάς μας πόσο κακή για την υγεία μας είναι η vegan διατροφή.

5) Γιατί πρέπει να ακούμε πως ο βιγκανισμός είναι ακραίος, όταν το μόνο που πραγματικά λέει σαν ιδεολογία είναι: «Να μη σκοτώνονται και να μη βασανίζονται συναισθανόμενα πλάσματα». Πόσο ακραίο είναι στις μέρες μας να δηλώνεις κατά της βίας και της σφαγής;

6) Γιατί όλοι νομίζουν πως το μόνο που μπορούμε να φάμε είναι σαλάτες και φρούτα.

7) Γιατί πολλοί νομίζουν πως γίναμε vegan επειδή είναι της μόδας. Δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι η εικόνα ενός ζώου κρεμασμένου ανάποδα, να περιμένει πότε ο σφαγέας θα του κόψει το λαιμό και θα το αφήσει να αργοπεθαίνει, είναι πολύ σοβαρότερος λόγος για να γίνει κάποιος vegan.

Όχι, εμείς γίναμε επειδή είναι το νέο trend και θα φορεθεί πολύ αυτή τη δεκαετία. Προφανώς και δε μας σοκάρει μία λεπίδα στο λαιμό ενός αθώου πλάσματος ή μερικά κοτοπουλάκια που πετάγονται ζωντανά σε μηχανή πολτοποίησης αλλά επειδή το είδαμε σαν μόδα.

8) Γιατί πρέπει να ακούμε πόσο «ηρωικά» θα τρώει κάποιος 2 ή και 3 ζώα παραπάνω, τώρα που εμείς γίναμε vegans, έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως η κατανάλωση κρέατος θα παραμείνει σταθερή.

9) Γιατί οι άνθρωποι θεωρούν ανήθικο να κακομεταχειριστείς ένα σκύλο ή μια γάτα, αλλά φυσιολογικό και ανθρώπινο να σκοτώνεις δεκάδες άλλα είδη ζώων.

10) Γιατί πρέπει να ακούμε καθημερινώς τα ίδια «επιχειρήματα» και να δίνουμε τις ίδιες απαντήσεις ξανά και ξανά. Ακόμα και στους ίδιους ανθρώπους που υποτίθεται πως τους τα εξηγήσαμε εμπεριστατωμένα και αναλυτικά τις προηγούμενες 20 φορές…

Για αυτό κάποιες φορές οι vegans είναι επιθετικοί ή και υστερικοί.
Επειδή βλέπουν κάτι το οποίο δε βλέπεις εσύ: Πόνο και δυστυχία χωρίς τέλος, όρια αλλά και χωρίς λόγο.
Επειδή ξέρουν κάτι που δε ξέρεις εσύ και για αυτό επέλεξαν να αλλάξουν.
Επειδή λυπούνται για όλο αυτό που συμβαίνει και πολλές φορές αισθάνονται πως δεν υπάρχει πρόοδος και ο χρόνος κυλάει χαμένος.
Επειδή είναι άνθρωποι και εναντιώνονται στην αδικία…

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια