Μην μου λες τι να κάνω!

Greek Vegans  . 20 Νοέ, 2017  2704 Views.

Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον τρόπο ζωής σου. Σέβομαι την άποψή σου. Εσύ έχεις τη γνώμη σου και εγώ έχω την δική μου.

Μη με παρεξηγήσεις. Θαυμάζω τους ανθρώπους με ισχυρές ηθικές αξίες. Απλά δεν μου αρέσει να προσπαθούν να με μεταπείσουν με το ζόρι.

Εγώ, για παράδειγμα, δεν βλέπω ποιο είναι το πρόβλημα με τη δουλεία. Κάποιοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να υπηρετούν κάποιους άλλους. Έτσι είναι τα πράγματα. Δεν είναι ανάγκη να σου ανήκει κάποιος, αν δεν θες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν έχεις δικαίωμα να μου λες ότι δεν γίνεται να μου ανήκει κάποιος.

Και μην μου πεις ότι δεν θα έπρεπε να χτυπάω τη γυναίκα μου όταν είναι απαραίτητο. Δεν λέω πως και εσύ θα έπρεπε να χτυπάς τη δική σου. Δεν με ενοχλεί όπως και να’ χει. Αν θέλεις να μην χτυπάς τη γυναίκα σου, είναι προσωπική σου επιλογή. Αλλά μην μου λες πως ούτε εγώ θα έπρεπε να τη χτυπάω.

Ζω τη ζωή μου σύμφωνα με τις δικές μου αξίες. Καταλαβαίνω πως όλοι βλέπουμε τα πράγματα από τη δική μας πλευρά και μου αρέσει αυτή η ποικιλία που μας κάνει όλους διαφορετικούς.

Βαρέθηκα τους ανθρώπους που νομίζουν πως είναι άγιοι να λένε συνέχεια διάφορα όπως ότι το να κάνουν οι ενήλικοι σεξ με μικρά παιδιά είναι λάθος. Εσύ μπορεί να πιστεύεις πως τα παιδιά δεν θα έπρεπε να αναγκάζονται να παρευρίσκονται σεξουαλικά με ενηλίκους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και εγώ να το πιστεύω αυτό.

Τι δικαίωμα έχεις εσύ να μου λες εμένα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω; Τι το κακό έχει το μη συναινετικό σεξ ούτως ή άλλως; Ο βιασμός μπορεί να θεωρείται λάθος από κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι από όλους. Οι μη βιαστές δεν θα έπρεπε να έχουν την απαίτηση από τους υπόλοιπους να ζουν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες.

Δεν είναι δικιά σου δουλειά και δεν σε αφορά!

Γι’αυτό μην μου λες πως να σκεφτώ, πως να ντυθώ και τι να φάω ή πως να ζήσω. Μην μου επιτίθεσαι κατηγορώντας με για το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο… Αυτές είναι ιδέες που μπορούν να αλλάξουν και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μεταπείσει κάποιον άλλον. Απλά συνέχισε να ζεις τη ζωή σου με τον δικό σου τρόπο.

Πιστεύεις πως πρέπει να ζούμε χωρίς να καταπιέζουμε άλλα ζώα, και μπράβο σου.

Πιστεύεις πως δεν πρέπει να εκτρέφουμε όντα που νιώθουν, υποφέρουν, φοβούνται και πονάνε ακριβώς όπως κι εμείς μόνο και μόνο για να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, και πως είναι λάθος να χρησιμοποιούμε βία απέναντι τους.

Πιστεύεις πως το μαρκάρισμα με πυρωμένα σίδερα, ο ευνουχισμός και ο ακρωτηριασμός ζώων χωρίς αναισθησία είναι ανεπίτρεπτος. Πιστεύεις πως η εκμετάλλευση του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος, η αρπαγή μωρών από μητέρες που κλαίνε και η δολοφονία τους όταν έχουν ακόμα τον ομφάλιο λώρο πάνω τους είναι λάθος.

Πιστεύεις πως είναι βάρβαρο και ανόητο να μασάς και να καταναλώνεις νεκρή σάρκα και αίμα και πως δεν θα έπρεπε να γδέρνεις το δέρμα κάποιου για να ντύσεις κάποιον άλλον. Πιστεύεις πως αυτές είναι πρωτόγονες συνήθειες που δεν πρέπει να υπάρχουν σε μία πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία.

Πιστεύεις ότι 56 δισ. θάνατοι ετησίως μέσα στην αγωνία και στον φόβο είναι κάτι ηθικά κατακριτέο, ειδικά καθώς αυτή η άδικη σφαγή γίνεται μόνο για την γευστική μου ικανοποίηση και όχι για λόγους επιβίωσης. Πιστεύεις πως οι ορέξεις κάποιου δεν θα έπρεπε να καταπατούν τα βασικά δικαιώματα κάποιου άλλου.

Σε καταλαβαίνω, αλήθεια. Και σέβομαι το ότι ζεις σύμφωνα με τις ηθικές αξίες σου. Αλλά πρέπει και εσύ να σεβαστείς εμένα και να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να με υποχρεώσεις. Κανείς δεν πρέπει να αποφασίζει τι είναι σωστό και τι λάθος για τον καθένα μας, γι’ αυτό, για τ’ όνομα του Θεού, σε παρακαλώ…

Σταμάτα να μου λες τι να κάνω και να προσπαθείς να μου επιβάλεις τις απόψεις σου!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν ένας vegan εξηγεί πόσο κακοποιούνται, βασανίζονται και υποφέρουν τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας, η απάντηση που δέχεται είναι: "Το τι τρώω είναι προσωπική μου επιλογή. Αν δεν θέλεις να τρως κρέας, μην τρως. Αλλά μην προσπαθείς να μου επιβάλεις τις απόψεις σου. Δεν κάνω κάτι παράνομο άλλωστε".

Το κείμενο που διαβάσατε κάνει χρήση ακριβώς αυτού του επιχειρήματος προκειμένου να δείξει τον παραλογισμό του. Ότι το τι κάνει ο καθένας είναι προσωπική του επιλογή. Να τονίσουμε επίσης ότι οι συμπεριφορές που περιγράφονται πιο κάτω, είναι νόμιμες σε κάποιες χώρες ή ήταν νόμιμες μέχρι πριν μερικά χρόνια. Εξάλλου και στην Ελλάδα μέχρι και to 2009 το να βιάσει κανείς την σύζυγο του δεν ήταν αδίκημα καθώς ο νομοθέτης δεν θεωρούσε ότι μπορεί να υπάρξει βιασμός εντός γάμου.

Ακόμη και σήμερα το να κάνεις σεξ με θύματα τράφικινγκ δεν είναι παράνομο αν δεν "γνωρίζεις" ότι πρόκειται για θύματα τράφικινγκ. Το ότι κάποιος δεν κάνει κάτι παράνομο όμως, δεν σημαίνει ότι θα το επικροτήσουμε ή θα το αποδεχτούμε με την δικαιολογία "είναι προσωπική μου επιλογή". Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνουμε ούτε βέβαια ταυτίζουμε τον βιασμό ή το trafficking με την κατανάλωση κρέατος. Αναφερόμαστε μόνο στο κριτήριο της προσωπικής επιλογής η οποία δεν παραβιάζει κανέναν νόμο. Και επισημαίνουμε ότι το κριτήριο αυτό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει μία πράξη βίας.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια