Θα έτρωγες ποτέ ένα κουνελάκι; Ακόμα και εκείνοι που συχνά καταναλώνουν κρέας από κοτόπουλα, πρόβατα, μοσχαράκια, γουρούνια, κτλ, θα ένιωθαν περίεργα ή άσχημα στην ιδέα να τρώνε κάτι τόσο γλυκό και χαριτωμένο χνουδωτό. Αλήθεια όμως, γιατί μας φαίνεται τόσο ενοχλητικό;

Γιατί αντιμετωπίζουμε κάποια ζώα σαν «χνουδωτούς, μικρούς φίλους» και κάποια άλλα σαν «αντικείμενα» που μπορούμε απλά να τα κατακρεουργήσουμε και να τα φάμε;

Με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες να διοργανώνονται στην Κορέα, το φως της δημοσιότητας άρχισε να πέφτει και στο κρέας σκύλου.  Ο κόσμος της Δύσης δείχνει να είναι σοκαρισμένος από το γεγονός πως στη  Κορέα το κρέας σκύλου είναι συνηθισμένο.

«Μα τρώνε σκύλους; Πόσο απολίτιστοι!».

Μερικές ράτσες σκύλων, που πιθανώς να βρίσκονται και μέσα στο σπίτι σας αυτή τη στιγμή, όπως Labrador, Chihuahua, κτλ. στην Κορέα αποτελούν είδη κτηνοτροφίας.

Ό,τι ακριβώς κάνουμε εμείς με τα γουρούνια και τις κότες στη Δύση, οι Κορεάτες (και οι άλλες ασιατικές χώρες) το κάνουν με τα σκυλιά και τις γάτες.

Αν ακόμα ισχυρίζεστε πως «δεν είναι το ίδιο» τότε να μας συγχωρείτε αλλά είναι ακριβώς το ίδιο. Το γουρούνι και ο σκύλος αισθάνονται πόνο, φόβο και υποφέρουν στον ίδιο βαθμό.

Το γουρούνι μάλιστα θεωρείται εξυπνότερο από τον σκύλο, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως είναι σε θέση να αισθάνεται λύπη και συμπόνια προς κάποιον που υποφέρει (ενσυναίσθηση).

Πολλοί μη ξέροντας με ποιον άλλο τρόπο να διαχειριστούν αυτή την πληροφορία, γίνονται κυνικοί και υποστηρίζουν πως «το γουρούνι είναι νόστιμο».

Δεν είναι κεφαλάκια αρνιών. Είναι κεφαλάκια σκύλων.

Το πρόβλημα όμως είναι πως μάλλον δεν έχουν δοκιμάσει σκύλο ή γάτα μέχρι σήμερα και πως το ίδιο αντίστοιχα πιστεύουν και οι λαοί που τρώνε σκύλους και γάτες, πως είναι δηλαδή εξαιρετικοί μεζέδες.

Εξίσου φαίνεται όμως να απολάμβαναν το κρέας σκύλου και οι αρχαίοι Έλληνες!

Τι παθαίνουν λοιπόν οι σκύλοι αν έτυχε να γεννηθούν στην Κορέα;

Από κουτάβια συνωστίζονται μέσα σε πολύ μικρά, μεταλλικά κλουβιά. Πολλές φορές πεθαίνουν από ασφυξία. Φανταστείτε λοιπόν μικρά κουταβάκια, να προσπαθούν να βγάλουν τη μουσούδα τους ανάμεσα από τα κάγκελα και απλά να κοιτούν λυπημένα γύρω τους και να μη μπορούν να εξηγήσουν «τι συμβαίνει». Αν είχατε ποτέ επαφή με κάποιο κουτάβι, τότε η εικόνα αυτή και μόνο σίγουρα θα σας ενοχλεί.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Τα κλουβιά μεταφέρονται σε διάφορες αγορές ή μέρη μαζικής σφαγής.  Οι μεταφορείς δε νοιάζονται να ακουμπήσουν απαλά το κλουβί με τις 10αδες ψυχούλες κάτω. Αντιθέτως πετάνε τα κλουβιά από ύψος. Από το φορτηγό, κάτω στο έδαφος.

Πολλά σκυλάκια που γαυγίζουν ή κλαίνε τα χτυπάνε με κάποιο αντικείμενο μέχρι να σταματήσουν.

Σύμφωνα με όσους τις τρώνε, οι γάτες έχουν εξαιρετική γεύση...

Οι πατούσες τους ματώνουν από το πολύ ξύσιμο πάνω στα κάγκελα των κλουβιών, τα οποία προσπαθούν μάταια να ανοίξουν. Κανείς δεν αισθάνεται λύπη για αυτά. Δεν υπάρχει συμπόνια. Είναι απλά προϊόν.

Αργότερα θα σφαχτούν. Μία λεπίδα θα τους κόψει το λαιμό και η ζωή του «πιστού φίλου του ανθρώπου» θα ολοκληρωθεί.

Το πρόβλημα είναι πως η παραπάνω περιγραφή δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την αλήθεια. Γιατί; Γιατί οι συνθήκες μέχρι τη σφαγή να είναι συνήθως… πολύ χειρότερες!

Όλα αυτά σου φαίνονται τρομακτικά; Όλες αυτές οι εικόνες σε ενοχλούν και σου φαίνονται φρικιαστικές; Ωραία. Τώρα δεν έχεις παρά να αντικαταστήσεις το θύμα. Βγάλε τον σκύλο και βάλε στη θέση του ένα γουρούνι, το οποίο θα περάσει ακριβώς τα ίδια και ίσως χειρότερα. Η πράξη παύει πλέον να είναι τόσο βάρβαρη;

Αν ναι γιατί; Επειδή άλλαξε το είδος του ζώου;

Το CNN λοιπόν χαρακτήρισε τη σφαγή των σκύλων στην Κορέα ως «απαίσια» και «κτηνώδη». Το δε USA Today αναφερόμενο στην κατάσταση που βιώνουν οι σκύλοι προτού πεθάνουν, της έδωσε τον τίτλο «λυπηρές κραυγές και κλαψουρίσματα».

Αν λοιπόν είσαι από τους κρεατοφάγους οι οποίοι σοκάρονται με το «πως μεταχειρίζονται τα σκυλιά» στην Κορέα, τότε μάλλον θα έπρεπε να ξαναδείς με διαφορετικά μάτια τη γενική παραγωγή κρέατος.

Ναι, τα σκυλάκια είναι υπέροχα ζώα. Είναι πιστοί σύντροφοι. Τα έχουμε αγαπήσει περισσότερο και από ανθρώπους.  Είναι επίσης πανέξυπνα. Όπως ήδη εξηγήσαμε, τα γουρούνια είναι πολύ πιο έξυπνα από τους σκύλους και μερικές φορές και από τους χιμπατζήδες!

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν νοημοσύνη ίδια με ενός 3χρονου παιδιού. Πως λοιπόν ο δικός τους θάνατος είναι δίκαιος και αδιάφορος ενώ των σκύλων αποτελεί τραγωδία και φρίκη;

Πηγές:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/15/korea-eating-dog-meat-animals-food-west
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3122303/Move-Lassie-IQ-tests-reveal-pigs-outsmart-dogs-chimpanzees.html

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια