Όταν οι βίγκαν επισημαίνουμε ότι με τις τροφές που καταναλώνουν τα ζώα κτηνοτροφίας θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλους τους πεινασμένους της Γης, συχνά ακούμε ότι οι ζωοτροφές καλλιεργούνται μόνο σε άγονες εκτάσεις. Σε εκτάσεις δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια τροφίμων για ανθρώπους. Είναι όμως έτσι;

Η νέα έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ για την παγκόσμια πείνα κάνει συστάσεις προς κυβερνήσεις, ιδιωτικές εταιρείες και τους πολίτες για να γυρίσει ο κόσμος σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Η επιτροπή IRP μεταξύ άλλων προτείνει:

-Απομάκρυνση από τα προϊόντα έντασης πόρων, όπως το κρέας, `κενές θερμίδες` και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
-Επίσης προτείνει μείωση της υπερκατανάλωσης και αλλαγή σε υγιή πρότυπα διατροφής από ζωικά βασισμένες σε φυτικά βασισμένες διατροφές.

Στην σελίδα 95 η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οι ανθρώπινες διατροφές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο, βασίζονται σε πτυχές όπως η διαθεσιμότητα των τροφίμων, οι τιμές των τροφίμων, τον πολιτισμό, και τις προσωπικές προτιμήσεις. Οι διαφορές στη διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες διαφορές στην χρήση των πόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς ορισμένες κατηγορίες τροφίμων είναι λιγότερο αποδοτικές σε πόρους ή και να οδηγήσουν σε περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από άλλες.

Μία από τις κύριες διακρίσεις είναι μεταξύ ζωικών και φυτικών προϊόντων (βλ.Garnett, 2011, PBL, 2011, Tilman & Clark, 2014, Westhoek et al., 2014). Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ζώα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και πρωτεΐνη από ότι ενσωματώνεται στα τελικά προϊόντα (κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα).

Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος της ενέργειας, πρωτεΐνης και μετάλλων στις ζωοτροφές σπαταλάται για τον μεταβολισμό των ζώων και ένα άλλο μέρος καταλήγει σε μη βρώσιμα μέρη όπως τα οστά. Στη σύγχρονη κτηνοτροφική παραγωγή, οι τροφές που χρησιμοποιούνται είναι επίσης κατάλληλες για κατανάλωση από τον άνθρωπο (π.χ. δημητριακά και τα φασόλια σόγιας). Ως εκ τούτου, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν οι άνθρωποι έτρωγαν αυτές τις τροφές απευθείας.

Με άλλα λόγια η άποψη ότι τα ζώα τρέφονται με τροφές που δεν θα μπορούσαν να θρέψουν ανθρώπους, δεν προκύπτει από πουθενά. Αντιθέτως κάθε μέρα καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα τροπικών δασών για να καλλιεργηθούν ζωοτροφές. Ενώ με πολύ λιγότερες εκτάσεις και χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας και να περισσεύουν και άφθοντα τρόφιμα.

Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε τα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ:

Top 12 Ways World Can End Hunger, Stem Environmental Damage from Food Systems

Food Systems and Natural Resources

http://www.fao.org/docrep/004/y3557e/y3557e08.htm

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια