Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι σχετίζονται άμεσα με τον εγκέφαλό μας,  τα κύτταρά μας, το νευρολογικό μας σύστημα και πολλούς ακόμα μηχανισμούς, θα διαπιστώσει πως ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Μπορεί μια vegan διατροφή να είναι επαρκής σε Ω3; Φυσικά. Τα Ω3 υπάρχουν σε φυτικές τροφές, συνεπώς ένας vegan μπορεί να τα λαμβάνει ακόμη και σε καθημερινή βάση. Σε ποιες τροφές λοιπόν θα πρέπει να εστιάσει ένας vegan ώστε να παίρνει ικανοποιητικές ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων; Με άλλα λόγια, ποιες φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε Ω3;

1) Λιναρόσπορος:  Μία πολύ σημαντική τροφή για τους vegans καθώς εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες Ω3, όπως και το αντίστοιχο λάδι (λινέλαιο). Ο λιναρόσπορος θεωρείται από πολλούς «υπερτροφή», καθώς πέρα των Ω3 φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Μπορείς να τον προσθέσεις στο πρωινό σου, βάζοντάς τον στα δημητριακά σου. Θα μπορούσε ακόμη να ταιριάξει και σε μία συνταγή για σπιτικό ψωμί ή μπισκότα.

2) Chia: (Τσία, μπορεί να τους ακούσετε και Κία): Οι σπόροι Chia είναι μία τροφή που λέγεται ότι προτιμούσαν πολύ συχνά οι Αζτέκοι και η οποία τους έδινε πολύ ενέργεια. Σήμερα αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως οι σπόροι Chia είναι μία ακόμη τροφή πλούσια σε Ω3.

3) Καρύδια: Πολλοί τα λατρεύουν και τα τρώνε πολύ συχνά. Σπουδαία τροφή καθώς περιέχει αρκετή πρωτεΐνη αλλά και τα καλά και ευεργετικά λιπαρά που χρειαζόμαστε.

4) Φυλλώδη Πράσινα:  Ένας ακόμη λόγος που πρέπει μία πράσινη σαλάτα να υπάρχει καθημερινώς στα τραπέζι μας. Τα πράσινα φυλλώδη σαλατικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε σίδηρo και ασβέστιο. Ταυτόχρονα, περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες Ω3.

5) Κουνουπίδι: Είναι αλήθεια πως μπορεί να σου θυμίζει τον «Κατακουζηνό» αλλά η αλήθεια είναι πως κάτι ήξερε που το προτιμούσε. Μία ακόμη τροφή που αν την εντάξεις μέσα στην εβδομαδιαία διατροφή σου θα σου προσφέρει μεταξύ των άλλων και Ω3 λιπαρά.

6) Μούρα: Χρωματιστά, νόστιμα, βιταμινούχα, αντιοξειδωτικά, πολύτιμα για την υγεία μας και μία τροφή που μπορείς να προσθέσεις στη λίστα με εκείνες που έχουν Ω3.

7) Μάνγκο: Ένα εξωτικό φρούτο που αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, βάλτο στην «to do list» σου, καθώς το μάνγκο εκτός από μία πολύ θρεπτική τροφή που έχει και Ω3, είναι και εξαιρετικά γευστικό (αν το βρεις σε καλή ποιότητα).

8) Αβοκάντο:  Απίστευτα γνωστό σε όλο τον κόσμο πλέον και ειδικά στους χορτοφάγους που το χρησιμοποιούν στις σαλάτες τους αλλά ακόμα πιο συχνά για να φτιάξουν το κλασικό «γουακαμόλε».

Φρόντισε λοιπόν να παίρνεις τα Ω3 σου!

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια