Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο βιγκανισμός είναι περίπλοκος σαν έννοια και σαν σκοπός. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι κάτι πολύ απλό που συνοψίζεται σε μία και μόνο πρόταση, στα λόγια του ραββίνου Χιλέλ:

«Μην κάνεις σε άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν»

Γενικότερα, όσοι θέλουν να μάθουν πραγματικά τον βιγκανισμό, θα βρουν απαντήσεις. Για να γίνει η διαδικασία αυτή ευκολότερη στο ευρύ κοινό, εδώ παρατίθενται μερικές από τις απαντήσεις αυτές

1. Γιατί “βίγκαν” και “όχι χορτοφάγος”

Η λέξη χορτοφάγος (ή καλύτερα φυτοφάγος, διότι δεν τρώμε μόνο χόρτα) είναι πολύ πιο σωστή και θα ήταν πιο λογικό να δηλώνουμε χορτοφάγοι παρά βίγκαν. Όμως, δυστυχώς η λέξη χορτοφάγος εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει καθιερωθεί να ορίζει κάποιον που δεν τρώει ορισμένα ζωικά είδη αλλά τρώει κάποια άλλα. Για παράδειγμα, πολλοί χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, αλλά τρώνε τυριά ή αυγά.

Άλλοι, τρώνε ψάρια. Επιπλέον η χορτοφαγία είναι κατά κύριο λόγο μια διατροφική επιλογή, αφού π. χ. το να είσαι χορτοφάγος δεν σημαίνει ότι δεν φοράς δερμάτινα ρούχα ή ότι δεν επισκέπτεσαι ζωολογικούς κήπους. Επειδή λοιπόν δημιουργείται μεγάλο μπέρδεμα, είναι καλύτερα να λέμε βίγκαν.

Βίγκαν σημαίνει αποχή από όλα τα ζωικά τρόφιμα (γάλα, τυρί, κρέας, αυγά, μέλι κλπ), τα ρούχα που παράγονται από ζώα (γούνινα, δερμάτινα, μεταξωτά, μάλλινα κλπ), καθώς και οποιοδήποτε άλλο προϊόν ή υπηρεσία σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εκμετάλλευση ζώων.

2. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας, αυγά και τυροκομικά;

Ασφαλώς και μπορούμε! Απόδειξη, τα εκατομμύρια των βίγκαν που το κάνουν ήδη. Η πραγματική ερώτηση είναι: Θέλουμε να ζήσουμε χωρίς κρέας, αυγά και τυροκομικά;

Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες και σίδηρο, ουσίες που μπορούμε να βρούμε και στα λαχανικά. Καθώς είναι αδύνατο να απομονώσουμε και να φάμε μόνο τις ουσίες που πραγματικά θέλουμε, τρώγοντας κρέας προσλαμβάνουμε, εκτός από τις πρωτεΐνες, και χοληστερίνη, κορεσμένα λιπαρά, ορμόνες, αντιβιοτικά, βαρέα μέταλλα και δεκάδες άλλα ανεπιθύμητα πράγματα.

Αντίθετα, τρώγοντας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και καρπούς παίρνουμε πρωτεΐνες, χρήσιμα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και ό,τι άλλο χρειάζεται το σώμα σου σε καλύτερη και πιο υγιεινή μορφή. Πράγμα το οποίο μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας μόνο του ακολουθώντας μια βίγκαν διατροφή από την πρώτη κιόλας βδομάδα.

Επιπλέον, η κατανάλωση ζώων και ζωικών παραγώγων, όπως αυγά ή μητρικό γάλα, χρηματοδοτεί μια πελώρια και άθλια βιομηχανία εκμετάλλευσης και σκληρής βίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζει για τις συνθήκες που επικρατούν σε σφαγεία, φάρμες, πτηνοτροφεία, εκκολαπτήρια και βιοτεχνίες δέρματος ή γούνας.

3. Η βίγκαν διατροφή είναι πανάκριβη

Κρίνοντας από συνταγές σε ιστοσελίδες (ιδίως του εξωτερικού) και λαχταριστά βίγκαν πιάτα στο Google, μια τέτοια άποψη είναι εν μέρει ορθή. Ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα της βίγκαν διατροφής είναι ακριβά, όπως το τόφου, τα φυτικά «γάλατα», η διατροφική μαγιά, παράξενοι σπόροι και εξωτικά δημητριακά. Όμως: ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να τα τρώμε.

Μπορούμε κάλλιστα να ζήσουμε με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια της ελληνικής γης, αυτά που μάθαμε από παιδιά και βρίσκονται παντού, σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο καθένας μας αγοράζει αυτό που μπορεί και θέλει. Δεν υπάρχουν κανόνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν σταματήσουμε να αγοράζουμε κρέας, τυριά, ψάρια και άλλα ζωικά είδη, εξοικονομούμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό το οποίο μπορεί να διατεθεί για την αγορά κάποιου σχετικά πιο ακριβού βίγκαν προϊόντος.

4. Αν πρέπει να παίρνω συμπληρώματα, πώς η βίγκαν διατροφή θεωρείται επαρκής;

Καταρχάς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το μοναδικό συμπλήρωμα που χρειάζονται οι βίγκαν είναι η βιταμίνη Β12. Όλα τα άλλα, είναι προαιρετικά και χρειάζονται μόνο εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. ΔΕΝ χρειάζεται να πάρουμε συμπλήρωμα σιδήρου, ούτε βιταμίνης D, ούτε ψευδάργυρου, ούτε μαγνησίου, ούτε σεληνίου, ούτε ωμέγα λιπαρών. Όλα τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν σε μια ισορροπημένη φυτική διατροφή, με ποικιλία τροφών και επαρκή έκθεση στον ήλιο.

Η Β12, που συχνά αποτελεί βασικό επιχείρημα κατά του βιγκανισμού, ΔΕΝ παράγεται από τα ζώα. Υπάρχει στο κρέας τους και στο γάλα τους, αλλά και τα ζώα την έχουν πάρει από την τροφή τους. Καθώς αυτή η βιταμίνη παράγεται από βακτήρια, βρίσκεται συνήθως στο χώμα, σε περιττώματα και στο ακάθαρτο νερό. Τα ζώα την παίρνουν, ακριβώς επειδή τρώνε την τροφή τους από κάτω, χωρίς πλύσιμο.

Επίσης, στις μέρες μας, ακόμη και τα ζώα συχνά παίρνουν Β12 από συμπληρώματα που τους βάζουν στις ζωοτροφές, ακριβώς επειδή κι αυτά ζουν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και έχουν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (δηλαδή άνθρωποι που τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά), πάσχουν επίσης από έλλειψη Β12, κυρίως λόγω δυσαπορρόφησης.

Παλιά, στα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι έπαιρναν την B12 τρώγοντας λαχανικά και φρούτα αφού δεν τα έπλεναν. Το να παίρνεις σήμερα Β12 από συμπλήρωμα δεν κάνει «αφύσικη» την διατροφή σου. Έχουμε αναπτύξει πολιτισμό, δεν ζούμε πλέον στις σπηλιές και στα δάση. Η τροφή μας είναι καθαρή, πλυμένη (και, δυστυχώς, συχνά και απολυμασμένη σε βαθμό που χάνονται και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά).

Ούτε το να φοράμε παπούτσια είναι «φυσικό». Η φύση δεν μας έφτιαξε για να φοράμε παπούτσια. Ούτε τα εμβόλια είναι «φυσικά». Έχουμε τον τρόπο να λαμβάνουμε μια απαραίτητη ουσία με τρόπο καθαρό, φθηνό και ασφαλές και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τόσο μεγάλη φασαρία για ένα τόσο απλό θέμα.

5. Η βίγκαν διατροφή είναι φτωχή και μίζερη

Μπορεί να θεωρηθεί ως παράδοξη μια τέτοια γνώμη να εκφράζεται από βίγκαν, όμως υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει αρκετά φτωχή.

Δυστυχώς, ο βιγκανισμός στην χώρα μας δεν είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένος. Με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι δύσκολο να φας έξω ένα ωραίο απολαυστικό φαγητό, αν είσαι βίγκαν. Υπάρχει περιφρόνηση, υπάρχει άγνοια, υπάρχει αδιαφορία. Οι περισσότεροι το έχουν περάσει και ακόμη το περνάνε σε κάποιο βαθμό, όταν οι επιλογές μας στα μαγαζιά συνήθως είναι μονάχα σπανακόπιτα, σαλάτα ή πατάτες. Όμως, παρά το γεγονός ότι μια μικρή μειοψηφία των διαθέσιμων φαγητών είναι βίγκαν, υπάρχουν τρόποι να βρεθεί κάτι νόστιμο και χορταστικό.

Όμως: Δεν φταίει η βίγκαν διατροφή γι’ αυτό. Φταίει το γεγονός ότι δεν μας προσφέρονται περισσότερες επιλογές. Το να είσαι βίγκαν και να το γίνονται όλο και περισσότεροι βίγκαν, θα λύσει το πρόβλημα. Η ζήτηση προκαλεί και προσφορά. Προς το παρόν, προσπαθούμε να τρώμε όσο γίνεται στο σπίτι μας, να αγαπάμε τις φυσικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και στο μεταξύ, οι επιλογές που υπάρχουν στο εμπόριο συνεχώς αυξάνονται και θα γίνονται πιο προσιτές. Υπομονή!

6. Είναι ακραίο να μεγαλώνετε τα παιδιά σας ως βίγκαν

Για ποιο λόγο είναι ακραίο; Όλες οι οικογένειες μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδανικά τους. Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα και να ασκούμε βία και ταυτόχρονα να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με κρέας και άλλα ζωικά είδη;

Επιπλέον, από την στιγμή που η Επιστήμη επιβεβαιώνει και τονίζει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η βίγκαν διατροφή είναι υγιεινή και επαρκής για τα παιδιά, για ποιο λόγο να μην τους προσφέρουμε, ως γονείς, τα καλύτερα εφόδια για μακροζωία και υγεία;

7. Πώς θα νιώθω αν γίνω βίγκαν;

Μετά από την αλλαγή σε μια «κακή» βίγκαν διατροφή, δηλαδή σε μία διατροφή που περιορίζεται σε φαγητό απ’ έξω, λιπαρά, γλυκά και έχει ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά, πολύ σύντομα δεν θα νιώθεις καλά. Η αύξηση βάρους, οι διατροφικές ελλείψεις, η κόπωση και άλλες διαταραχές είναι κοινά συμπτώματα της μετάβασης σε μία τέτοια διατροφή. Αυτή η κακή κατάσταση υγείας είναι ένας από τους λόγους που ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό των βίγκαν επιστρέφει στην παμφαγία και ορισμένοι διατροφολόγοι χρησιμοποιούν ως επιχείρημα εναντίον του βιγκανισμού.

Ωστόσο, ακολουθώντας τους απλούς κανόνες για μια υγιεινή και ισορροπημένη βίγκαν διατροφή, θα νιώθεις υπέροχα και πρόκειται να ζήσεις μερικές από τις πιο όμορφες αλλαγές στο σώμα σου και στη διάθεσή σου. Πιθανές περιλαμβάνουν: την απώλεια περιττού βάρους, την αύξηση ενέργειας, την εξαφάνιση πιθανών προβλημάτων υγείας, τον καλύτερο ύπνο, την βελτιστοποίηση της σεξουαλικής ζωής, την δραματική μείωση των καρδιακών παθήσεων και δεκάδων άλλων νόσων και σχεδόν την εκμηδένιση των προσβολών από ιούς.

8. Βίγκαν ή ωμοφάγος;

Και οι ωμοφάγοι είναι βίγκαν. Απλώς, οι ωμοφάγοι (raw vegans) δεν τρώνε τίποτα μαγειρεμένο ή επεξεργασμένο αλλά μόνο ωμά, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, λίγους καρπούς ή σπόρους, καθώς και ορισμένα αποξηραμένα τρόφιμα όπως σταφίδες.

Η επιλογή μεταξύ των δύο διατροφών βασίζεται κυρίως στον χαρακτήρα και στον τρόπο ζωής του καθένα. Και τα δύο είδη διατροφής είναι υγιεινά. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι ως ωμοφάγος θα πρέπει να ξεχάσεις μια τεράστια γκάμα φαγητών όπως μακαρονάδες, πίτσες, ψωμί, όσπρια, γλυκά κ.ά. (παρότι υπάρχουν και ωμοφαγικές εκδόσεις αυτών).

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο θέμα της ενημέρωσης, αν επιλέξει κανείς να γίνεις ωμοφάγος, καθώς στον χώρο της ωμοφαγίας, δυστυχώς, κυκλοφορούν διάφοροι επικίνδυνοι μύθοι, όπως για παράδειγμα ότι δεν χρειάζεσαι συμπλήρωμα Β12 ή ότι όλες τις ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν τρώγοντας φρούτα.

9. Γιατί λέτε ότι ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγος;

Καταρχάς, ένα ζώο θεωρείται παμφάγο όταν μπορεί να φάει τροφή και ζωικής και φυτικής προέλευσης. Δεν εννοούμε ότι πρέπει να τρώει και από τα δύο. Δηλαδή η αρκούδα, που τρώει και ψάρια και μούρα, δεν θα πάθει τίποτα αν στερηθεί τα ψάρια ή στερηθεί τα μούρα. Άρα, μπορείς να τρως και φυτά και ζώα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις.

Όμως τελικά είμαστε παμφάγοι ή φυτοφάγοι; Κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά! Υπάρχει επιστήμη που στηρίζει και τις δύο απόψεις.

Όμως: Ο άνθρωπος είναι ένα είδος πιθήκου και μοιράζεται εκπληκτικά πολλές ανατομικές και βιολογικές ομοιότητες με τα υπόλοιπα καρποφάγα ζώα (γομφίοι, προγόμφιοι, κυνόδοντες, εντερική οδός, πεπτικά ένζυμα, σπερματοδόχες κύστες – είναι πολλά και δεν είναι επί του παρόντος).

Καθώς οι πιο κοντινοί πιθηκοειδείς συγγενείς μας είναι κατά 97% φυτοφάγοι, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κατατασσόμαστε κάπου εκεί. Μπορούμε να φάμε κρέας, αλλά δεν κάνει καθόλου καλό. Υπάρχει λόγος που σου λένε να το τρως «με μέτρο». Κάτι που είναι φυσικό και υγιεινό για σένα, σπάνια χρειάζεται να το τρως με μέτρο.

Το προκείμενο είναι: Δεν έχει σημασία αν είμαστε παμφάγοι ή όχι.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι μπορούμε να ζήσουμε απολύτως υγιείς, ακμαίοι και δυνατοί με μια φυτική διατροφή. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να ασκούμε βία και εκμετάλλευση. Άρα γιατί να μην το κάνουμε;  

10. Αν είναι έτσι, γιατί ο γιατρός μου λέει ότι είναι επικίνδυνη η χορτοφαγία;

Η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών σπούδασαν σε μια σχολή όπου διδάσκονται συγκεκριμένα πράγματα. Προέρχονται κι αυτοί μέσα από μια κοινωνία όπου είναι φυσιολογικό και καθιερωμένο οι άνθρωποι να τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά. Με εξαίρεση ορισμένους γιατρούς που σκόπιμα και συνειδητά ψάχνουν και μελετούν τα νέα δεδομένα, οι περισσότεροι θα σου πουν αυτό που έμαθαν.

Τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και σήμερα μια μεγάλη μερίδα γιατρών και διατροφολόγων επιβεβαιώνουν πως η φυτική διατροφή υπερέχει, είναι απολύτως υγιεινή και μπορεί να προλάβει ή ακόμα και να θεραπεύσει διάφορα προβλήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κατέταξε το κρέας στις καρκινογόνες ουσίες χωρίς λόγο.

Όπως και με το κάπνισμα, απαιτείται χρόνος μέχρι να αποβληθούν από την συλλογική γνώση πεποιθήσεις που ρίζωσαν μέσα μας για ολόκληρους αιώνες. Σταδιακά όμως, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας ενημερώνονται καλύτερα και ξεπερνούν τα στερεότυπα.

Ειδικά στην χώρα μας, με την κατοχή, τις κακουχίες, τους πολέμους και την φτώχεια που πέρασε, η χορτοφαγία συχνά ταυτίζεται με την διατροφική μιζέρια και τον υποσιτισμό. Το κρέας συνδέεται ακόμη και σήμερα με την καλοπέραση, με το γεμάτο στομάχι και την δύναμη – όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Η φυτική διατροφή μπορεί εύκολα να είναι πλήρης, επαρκής και απολαυστική.

Η βίγκαν διατροφή μπορεί να μας εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.

Σε μια εποχή με τόσο πόνο, αρρώστιες και χρόνιες παθήσεις, γιατί να μην δώσεις στον εαυτό σου έστω και την ευκαιρία να ζήσει περισσότερο, καλύτερα και πιο ποιοτικά; Ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν με αυτόν τον ειρηνικό τρόπο, μεγάλοι και λαμπροί γιατροί συνιστούν αυτό το είδος διατροφής και μια ατελείωτη λίστα από ανθρώπους των τεχνών, των επιστημών, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου τάσσονται ανοιχτά υπέρ του βιγκανισμού.

Η απόφαση είναι δική σου!

Πηγή: http://siniparksi.blogspot.gr/2017/06/10.html

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια