Μερικοί άνθρωποι ενοχλούνται από το γεγονός ότι εταιρείες που έχουν και ζωικά προϊόντα ξεκινούν να προσφέρουν και βίγκαν επιλογές. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πρέπει να τα αγοράζουν οι βίγκαν.

Κάτι τέτοιο δεν διαφέρει από το να λέμε ότι μια συσκευασία με κατεψυγμένο μπρόκολο δεν είναι βίγκαν επειδή παρασκευάζεται από μια εταιρεία που παράγει επίσης προϊόντα με κρέας/γαλακτοκομικά/αβγά.

Δεν διαφέρει από το να λέμε ότι τα λαχανικά που μόλις αγοράσαμε δεν είναι βίγκαν επειδή ο αγρότης δεν είναι βίγκαν και θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που πληρώσαμε για να αγοράσει ζωικά προϊόντα που θα καταναλώσει. Το μόνο κριτήριο που καθορίζει αν ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι κατάλληλο για έναν βίγκαν είναι το αν περιέχει ζώα ή ζωικά συστατικά.

Από πού αγοράζουμε βίγκαν προϊόντα, έτσι κι αλλιώς; Από ένα σουπερμάρκετ το οποίο πουλάει αμέτρητα άλλα ζωικά προϊόντα, ή από ένα κατάστημα βιολογικών που επίσης πουλάει ζωικά προϊόντα.

Έστω όμως ότι το κατάστημα στο οποίο αγοράζουμε βίγκαν προϊόντα ήταν αποκλειστικά βίγκαν και οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι ήταν όλοι βίγκαν (καθόλου ρεαλιστικό εκτός και αν μιλάμε για ατομική επιχείρηση).

Τα βίγκαν αυτά προϊόντα μεταφέρθηκαν με διάφορους τρόπους από ανθρώπους που μπορεί να μην είναι βίγκαν. Και είναι όλοι οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας που ασχολείται με την παραγωγή φυτικών βίγκαν; Είναι όλοι οι προμηθευτές μιας βίγκαν εταιρείας βίγκαν;

Ένα φυτικό προϊόν δεν παύει να είναι κατάλληλο για κατανάλωση από βίγκαν επειδή η εταιρεία που το βγάζει έχει και άλλα προϊόντα στη γκάμα της. Ούτως ή άλλως  ζωική εκμετάλλευση υπάρχει σε όλα όσα δεν φτιάχνουμε οι ίδιοι με συστατικά που επίσης παράγουμε μόνοι μας.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η μια εταιρεία που έχει και ζωικά προϊόντα άρχισε να έχει και φυτικές επιλογές σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να γίνουν βίγκαν και να τα καταναλώνουν.

Συνοπτικά, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερα μέσα στην διάθεση τους και έτσι μπορούν να κάνουν διανομές σε περισσότερα σημεία.. Φτάνουν έτσι σε περισσότερο κόσμο. Άρα κάνουν την προσπάθεια να γίνει κάποιος βίγκαν πολύ πιο εύκολη.

Αν η τάδε εταιρεία βγάλει γάλα αμυγδάλου αλλά οι βίγκαν δεν το αγοράζουν, αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να το παράγει. Έτσι, οι άνθρωποι που σε κάποιες περιοχές (π.χ. επαρχία) είχαν ως μόνη επιλογή το συγκεκριμένο γάλα, δεν θα μπορούν πλέον να το αγοράζουν.

Θέλουμε κάτι τέτοιο; Θέλουμε λιγότερα βίγκαν προϊόντα στα ράφια επειδή οι ίδιοι οι βίγκαν δεν τα υποστηρίζουμε;

Αγοράζοντας βίγκαν προϊόντα από μη βίγκαν εταιρείες τους δίνουμε κίνητρο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την γκάμα των προϊόντων αυτών. Όσο περισσότερα τέτοια προϊόντα έχουμε στην αγορά, τόσο λιγότερα ζωικά προϊόντα θα πουλιούνται. Άρα θα σώζονται πολύ περισσότερες ζωές.

Μετάφραση – Απόδοση: Κίμων Συλαίος
Πηγές:

Daiya, Animal Testing, and the Meaning of “Vegan”

Why vegans shouldn’t boycott Daiya cheese

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια