Το να έχεις πάρει την απόφαση να γίνεις βίγκαν είναι σίγουρα κάτι πολύ σπουδαίο για εσένα και την ατομική σου εξέλιξη.  Έχεις σταματήσει να τρως ζώα και συνεπώς έχεις σταματήσει να «παράγεις» με τις διατροφικές σου επιλογές πόνο, βία και θάνατο. Το να είσαι όμως βίγκαν και ακτιβιστής είναι κάτι το ακόμα καλύτερο. Γιατί; Γιατί όχι μόνο έχεις σταματήσει την κατανάλωση ζωικών, αλλά πλέον ενεργείς ώστε να πείσεις και τον κόσμο γύρω σου να κάνει το ίδιο.

Το να σταματήσω λοιπόν να συμμετέχω στη βία είναι ένα μεγάλο βήμα. Το να προσπαθώ όμως να πείσω και άλλους ανθρώπους πως η βία πρέπει να σταματήσει  είναι ένα δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο βήμα.

Πολλοί θεωρούν τους ακτιβιστές γραφικούς τύπους που απλά δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν και παίρνουν τους δρόμους. Ο ακτιβισμός όμως δεν είναι αυτό. Ακτιβισμός είναι το να προσπαθείς με διάφορους τρόπους και μέσα να προωθήσεις το μήνυμά σου. Μιλάμε για ακτιβισμό από τη στιγμή που ενεργείς, δραστηριοποιείσαι και προσπαθείς να προωθήσεις την ιδέα σου με όποια μέθοδο θεωρείς καταλληλότερη.

Ας δούμε λοιπόν 5 διάσημους βίγκαν που δεν περιορίστηκαν στο να αλλάξουν τις δικές τους συνήθειες αλλά ανέλαβαν ακτιβιστική δράση μιλώντας δημόσια για τη σημασία της στροφής στο βιγκανισμό.

1) Moby

Ο διάσημος Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση βίγκαν ακτιβιστή. Μιλάει συνεχώς δημόσια για το βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων, έχει γράψει το δικό του βιβλίο ονόματι: «Gristle» στο οποίο κάνει λόγο για τον τρόπο που παράγεται το κρέας, ενώ έχει ανοίξει και το δικό του βίγκαν εστιατόριο το οποίο διευθύνει ο ίδιος.

Στις συνεντεύξεις του μιλάει για το πώς και γιατί έγινε βίγκαν με χαρακτηριστική φράση την: «Όπως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, έτσι και εγώ μεγάλωσα αγαπώντας τα ζώα και τρώγοντας τα ζώα. Δεν είχα κάνει τη σύνδεση. Το ένα μέρος του εγκεφάλου μου αγαπούσε τα ζώα, ενώ το άλλο μέρος έτρωγε τα ζώα. Και αυτό ήταν μία αντίθεση».

Ο Moby είναι βίγκαν εδώ και 30 χρόνια!

2) Peter Dinklage

Ο διάσημος και αγαπημένος ηθοποιός εκατομμυρίων στον κόσμο, γνωστός για το ρόλο του Tyrion Lannister στη σειρά «Game Of Thrones», ήταν vegetarian για πολλά χρόνια.

Στην πορεία, συνεργάστηκε με την Peta προκειμένου να μιλήσει για τα δικαιώματα των ζώων, καλώντας τον κόσμο να σταματήσει να συμμετέχει στη σφαγή τους. Έκτοτε έκανε και ο ίδιος την μετάβαση, ενώ έγινε μέλος και μιας διεθνούς καμπάνιας η οποία σκοπό έχει την κατάργηση των πειραμάτων στα ζώα.
Ο ίδιος έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές για τη βία που υφίστανται τα ζώα τόσο μέσω της Peta όσο και σε συνεντεύξεις του.

3) Joaquin Phoenix

Ο γνωστός ηθοποιός είναι βίγκαν μόλις από τα 3 του χρόνια. Μέσα από τη δουλειά του, έχει προωθήσει την ιδέα του βιγκανισμού στο μέγιστο. Το 2005 δάνεισε τη φωνή του στο πασίγνωστο ντοκιμαντέρ «Earthlings» (imdb rating: 8.7/10), όπου αφηγήθηκε όσα συμβαίνουν στις βιομηχανίες παραγωγής κρέατος, στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών, αβγών, δέρματος, κτλ. Αργότερα έγινε ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ σχετικού με την υγεία: «What the Health». Τέλος, ο Joaquin έχει κάνει πολλά μικρά και μεγάλα σποτάκια στα οποία μιλάει για τα δικαιώματα των ζώων και καλεί τους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν.

4) Pamela Anderson

Το sex symbol των 90’s, η θρυλική Pamela Anderson είναι εκτός των άλλων και γνωστή βίγκαν ακτιβίστρια.

Έχει καταφέρει στο παρελθόν, μαζί με άλλες οργανώσεις, να ασκήσει πίεση σε εταιρείες όπως τα McDonalds και τα KFC, προκειμένου να μην στηρίζουν ή να μην ακολουθούν εξαιρετικά βάναυσες μεθόδους σφαγής των ζώων. Το να σταματήσεις εντελώς την παραγωγή κρέατος σε έναν κόσμο που κατά βάση θεωρεί τα ζώα τροφή είναι ακατόρθωτο από την μία μέρα στην άλλην. Το να πείσεις όμως εταιρείες να προσέχουν τουλάχιστον πως φέρονται στα ζώα, είναι σίγουρα ένα μικρό βήμα. Έχει επίσης κάνει φωτογραφίσεις με την Peta προωθώντας μηνύματα συμπόνιας προς τα ζώα ενώ έχει λάβει μέρος και σε ακτιβιστικές δράσεις.

Η Pamela έχει μιλήσει σε πολλές συνεντεύξεις της για τα ζώα και τα δικαιώματά τους.

5) Miley Cyrus

Η πασίγνωστη τραγουδίστρια με τους εκατομμύρια fans παγκοσμίως είναι πραγματικά «βίγκαν μέχρι το κόκκαλο». Η Peta χαριτολογώντας την αποκαλεί «η πιο βίγκαν των βίγκαν» (χαριτολογώντας) και όχι αδίκως.

Η ακτιβιστική της δράση έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους, καθώς ανεβάζει συνεχώς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσής της υλικό σχετικό με τα δικαιώματα των ζώων και το βιγκανισμό. Το Instagram της είναι πραγματικά ένας «βίγκαν παράδεισος» που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου καθημερινώς.

Επίσης, ο συμπονετικός τρόπος ζωής της δείχνει να έχει επηρεάσει πολλούς συναδέλφους της που τον τελευταίο καιρό ακούγεται πως είτε έγιναν βίγκαν είτε είναι πολύ κοντά στο να κάνουν τη μετάβαση.

Τέλος, η Miley έχει κάνει και τατουάζ σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων ενώ ένα από τα κατοικίδιά της είναι ένα διασωσμένο γουρουνάκι.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια