Ιδέες για Zero Waste δώρα

Greek Vegans  . 23 Νοέ, 2017  2696 Views.

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ξεκινά δυστυχώς μια περίοδος φρενήρους κατανάλωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, καθώς τα Χριστούγεννα έχουν στις μέρες μας συνδεθεί με στολίδια, αγιοβασίληδες, δώρα και γενικότερα κατανάλωση, αποκόβoντάς μας συχνά (πολύ συχνά) από το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Πάμε να δούμε όμως μερικές ιδέες για δώρα, φιλικές για το περιβάλλον που θα…κλέψουν τις εντυπώσεις.

Προτιμήστε δώρα εμπειρίας
Πραγματικά, είναι δώρα που όλοι θα εκτιμήσουν και θα μείνουν αξέχαστα. Είτε πρόκειται για μια μικρή εκδρομή που θα οργανώσετε σε κάποια κοντινή τοποθεσία, είτε για εισιτήρια για κάποια παράσταση, ένα είναι βέβαιο: το δώρο σας θα εκτιμηθεί και θα ξεχωρίσει! Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, μιας και η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη. Τι θα χρειαζόταν ή τι θα έδινε ιδιαίτερη χαρά στον παραλήπτη του δώρου; Τολμήστε να μοιραστείτε πράγματα που ο παραλήπτης δεν θα σκεφτόταν από μόνος του, όπως gift card για ένα vegan εστιατόριο, μια συνεδρία για θεραπευτικό μασάζ, μαθήματα χορού ή ζωγραφικής ή μια μέρα σε στο Allu! Fun Park!

Second hand σημαίνει “με στυλ”
Αν έχετε πρόσβαση σε καταστήματα second hand και παλαιοπωλεία, ξεκινήστε από τώρα το ψάξιμο, μιας και εκεί κάπου κρύβονται μικροί, μοναδικοί θησαυροί! Για όσους αγαπούν τη μόδα και το retro, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε ξεχωριστά κομμάτια μόδας αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα που κάνουν τη διαφορά. Όσο για τους λάτρεις του βιβλίου, μην ξεχάσετε να γράψετε στο οπισθόφυλλο τις ευχές σας μαζί με το γιατί είναι αυτό το βιβλίο ξεχωριστό για τον την παραλήπτη του δώρου.

Φτιαγμένο με αγάπη
Αμέτρητα και σχεδόν ανέξοδα είναι τα δώρα που μπορείτε να φτιάξετε μόν@ σας, αν το λέει η καρδιά σας και “πιάνει το χέρι σας”, δίνοντας μια πολύ προσωπική νότα στα δώρα που θα προσφέρετε! Από γλυκά, μπισκότα και μαρμελάδες, μέχρι ποτ πουρί βοτάνων, χειροποίητα καλλυντικά (όπως μπρόνζερ με κακάο και αραρούτι, αλοιφές με κερί σόγιας, lip balm, scrub με καφέ και αμυγδαλέλαιο) και άλατα μπάνιου (με άλατα epsom, λεβάντα, καλέντουλα και άλλα θεραπευτικά λουλούδια που θα βρείτε χύμα σε όλα τα βοτανοπωλεία). Η λίστα εδώ πραγματικά δεν έχει τέλος, οπότε αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και σκεφτείτε μονάχα τι θα ταίριαζε, σε ποι@!

Ένα δώρο που θα κρατήσει για πάντα
Όλοι έχουμε εκείνους τους φίλους που δείχνουν ενδιαφέρον για το zero waste! Τι καλύτερο από το να χαρίσουμε κάτι, που θα έχουν πολλά χρόνια και θα χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Ένα ανοξείδωτο μπουκάλι για νερό, ένα θερμός για καφέ, ή ένα bento box για εκείνους που παίρνουν το φαγητό στη δουλειά είναι υπέροχες ιδέες, κι αν θέλετε πιο οικονομικές λύσεις μια υφασμάτινη τσάντα αγορών όπως αυτές που φτιάχνει η V-Bags και των οποίων τα έσοδα πάνε για τη συντήρηση αδέσποτων, ένα δίχτυ αγορών ή ένα spork είναι αυτό που ψάχνετε! Για εκείνους τους φίλους μας που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα βήματα στο zero waste, μια ιδέα που θα ξεχωρίσει είναι το μεταλλικό ξυραφάκι ασφαλείας και με βεβαιότητα τα wax wraps θα φανούν χρήσιμα σε όλους!

Για τους μικρούς μας ήρωες
Αν θέλετε να χαρίσετε ένα δώρο σε παιδί, σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το πλαστικό. Στραφείτε σε ξύλινα παιχνίδια με εκπαιδευτική αξία (παιχνίδια Montessori), κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Υφασμάτινες κούκλες τύπου Waldorf θα συνοδεύσουν τα μικρά παιδιά για πολλά χρόνια ενώ για μεγαλύτερα παιδιά, προτιμήστε παιχνίδια μνήμης, έναν επιτοίχιο χάρτη ή την πρώτη τους πένα. Και να θυμάστε, το πολυτιμότερο δώρο για τα παιδιά είναι πάντα ο χρόνος σας, οπότε μην παραλείψετε όσοι έχετε την δυνατότητα, να οργανώσετε μια μικρή περιπέτεια, μια επίσκεψη σε έκθεση κατάλληλη για μικρά παιδιά ή σε έναν παιδότοπο.

Μικρά έργα τέχνης
Σε κάθε πόλη υπάρχουν αυτοί οι καλλιτέχνες που περιμένουν να γνωριστούμε και να θαυμάσουμε τα έργα τους. Μικροί πίνακες, χειροποίητα κοσμήματα, κεραμικά και ξυλόγλυπτα είναι δώρα με χαρακτήρα που κάνουν τη διαφορά, τόσο γιατί είναι ξεχωριστά αλλά και γιατί υποστηρίζουμε την τοπική μας οικονομία. Ξεχάστε τα πολυκαταστήματα που είναι γεμάτα κόσμο και απρόσωπα, εισαγόμενα δώρα, και στραφείτε στα μικρά ατελιέ που θα σας εξυπηρετήσουν με χαρά και ζεστασιά. Θα βρείτε μοναδικά δώρα με χαρακτήρα που θα κερδίσουν και τους πιο απαιτητικούς παραλήπτες.

Χαρίστε τον χρόνο σας
Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τον χρόνο που αφιερώνουμε εξολοκλήρου στους ανθρώπους που αγαπάμε. Επισκεφθείτε τους ανθρώπους σας κι απολαύστε μαζί τους ξεχωριστές στιγμές, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, δείτε ένα φιλμ, συζητήστε, παίξτε με τα παιδιά. Για νέους γονείς και ηλικιωμένους, προσφέρετε την βοήθεια σας απλόχερα (για βοήθεια στο σπίτι, στα ψώνια κ.λπ.) και σίγουρα θα εκτιμηθεί.

Αυτά τα Χριστούγεννα, “δωρίστε το μήνυμα του βιγκανισμού” χαρίζοντας τα βιβλία Τρώγοντας Ζώα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ ή το Η Απελευθέρωση των Ζώων του Πίτερ Σίνγκερ. Κάθε άνθρωπος με ανοιχτό πνεύμα θα έχει μέσα από τα βιβλία αυτά την ευκαιρία να δει με διαφορετικό βλέμμα τον κόσμο που ζει. Ανεξάρτητα από το αν θα αλλάξει διατροφικές συνήθειες, το να αποκτήσει μια επιπλέον οπτική για τα πράγματα θα είναι γι’ αυτόν ένα ανεκτίμητο δώρο.

Νiki Helios
https://nikihelios.com

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια