Greek Vegans

Γιατί τα ΜΜΕ προβάλλουν αρνητικά τον βιγκανισμό;

Αν και κανείς δεν είπε ότι οι βίγκαν είναι αλάνθαστοι, φαίνεται ότι τα ειδησεογραφικά μέσα διατυπώνουν με τέτοιον τρόπο τους τίτλους των ειδήσεών τους, ώστε ανακατεύουν πολλές θεματολογίες μαζί για να είναι εμπορικό το περιεχόμενο. Οι δε πολέμιοι του βιγκανισμού πασχίζουν να πιαστούν από περιστατικά όπου δράστες είναι οι βίγκαν για να ενισχύσουν την «επιχειρηματολογία» τους κατά της χορτοφαγίας.

Έτσι έχουμε δει κατά καιρούς τίτλους της μορφής: «Χορτοφάγος βγήκε γυμνός στους δρόμους», «Υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων πυροβόλησε», «πέθανε το μωρό βίγκαν ζευγαριού», κλπ. Έχει όμως σχέση το αν κάποιος είναι βίγκαν, ακτιβιστής για τα ζώα, χορτοφάγος, κλπ με μία πράξη που έκανε;

Αν όλοι οι τίτλοι ειδήσεων είχαν αυτήν τη λογική, τότε καθημερινώς θα βλέπαμε άρθρα του στυλ: «Οπαδός της ΑΕΚ και ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα του», «Οπαδός του Άρη και ψηφοφόρος του Λεβέντη έπεσε με το όχημά του πάνω σε μαγαζί», «Ιδιωτικός υπάλληλος και fan της heavy metal ο ληστής των τραπεζών», «συλλέκτης γραμματοσήμων, κιθαρίστας, γλυκατζής και άθεος ο δράκος της Κυψέλης».

Όπως βλέπετε τα παραπάνω ακούγονται τουλάχιστον γελοία, όμως αποτελούν πραγματικότητα όταν μιλάμε για χορτοφάγους, βίγκαν ή κοινωνικές ομάδες που ΔΕΝ είναι αποδεκτές. Το να είσαι βίγκαν είναι μέχρι σήμερα κάτι το εντελώς αμφιλεγόμενο. Άλλοι το υποστηρίζουν και άλλοι το κατακρίνουν με πάθος.

Όταν λοιπόν σε μία ήδη τραγική, δυσάρεστη ή παράξενη είδηση, κολλάνε τη λέξη βίγκαν, τότε της δίνουν μία γερή ώθηση: την κάνουν πιο εμπορική. Ο τίτλος φέρνει προβολές και κυρίως σχόλια, τα οποία είναι πολύ βασικά για να ανανεώνονται οι προβολές αλλά και για να προωθείται η είδηση και κατ’ επέκταση το site, blogspot, εφημερίδα, περιοδικό ή ό,τι άλλο έφερε αυτόν τον τίτλο. Οι δε αναγνώστες πέφτουν «θύματα» του τίτλου, κυρίως γιατί τους εξυπηρετεί να πέσουν, και έτσι χρησιμοποιούν την είδηση αυτή εις βάρος του βιγκανισμού.

«Χορτοφάγος σκότωσε 20 ανθρώπους λέει το άρθρο! Είδες για να μην τρώτε κρέας; Δε στέκεται καλά στα μυαλά σας».

Μήπως όμως οι περισσότεροι μακελάρηδες ήταν/είναι παμφάγοι;

«Μωράκι βίγκαν ζευγαριού πέθανε από ασιτία».

Μήπως όμως φταίει που οι συγκεκριμένοι γονείς δεν το τάιζαν σωστά; Μήπως το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν αναφέρθηκε στο άρθρο; Μήπως έχουν πεθάνει στο παρελθόν χιλιάδες άλλα μωρά για τους ίδιους λόγους από παμφάγους γονείς;

«Βίγκαν διαμαρτυρήθηκε γυμνός».

Μήπως όμως παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν κατά 99% από παμφάγους;

Πόσοι γραφικοί άνθρωποι υπάρχουν που τρώνε κρέας;

Δε θέλει ιδιαίτερη σκέψη και περισσότερη ανάλυση η όλη κατάσταση. Είναι ξεκάθαρο πως η λέξη χορτοφάγος και ειδικά η λέξη βίγκαν, πουλάει σήμερα. Και πουλάει αρκετά. Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως στο άκουσμα της λέξης βίγκαν ανάβουν τα λαμπάκια αρκετών, οι οποίοι αναζητούν την παραμικρή ευκαιρία για να κατηγορήσουν. Εξ’ ού και οι εν λόγω τίτλοι.

Exit mobile version