Greek Vegans

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται vegan;

Αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο οι vegans έχουν αρχίσει να αυξάνονται παγκοσμίως, τα vegan προϊόντα να μπαίνουν όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ, ενώ τα χορτοφαγικά εστιατόρια εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, να ξέρεις ότι δεν υπάρχουν εύκολες γενικεύσεις. Ο καθένας έχει ακολουθήσει το δικό του δρόμο και έχει φτάσει στην επιλογή του με το δικό του τρόπο και λογική. Θα συνοψίσουμε ωστόσο κάποιους από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να γίνει vegan, προκειμένου να σας αποδείξουμε ότι τελικά, η απόφαση να γίνει κάποιος vegan δεν είναι τελικά τόσο ‘ασυνήθιστη’, ίσα ίσα είναι μια επιλογή προφανής, ρεαλιστική και ωφέλιμη.

1. Βία προς τα ζώα

Πλέον ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Ακόμα και όταν δεν αναζητάς κάτι, αυτό δε συνεπάγεται ότι δε θα το μάθεις. Οπότε πολλοί άνθρωποι είτε αναζήτησαν μόνοι τους το «τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους ενός σφαγείου» ή το «πως παράγεται το γάλα», είτε έπεσαν εντελώς τυχαία σε κάποιο βίντεο από κάποιον που το μοιράστηκε σε ένα blog, ή σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.  Το αποτέλεσμα ήταν να σοκαριστεί από τις σκληρές εικόνες βίας που αντίκρισε. Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι για να φτάσει το κρέας στο πιάτο τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στερήσουμε τη ζωή από κάποιο ζώο.


Λίγοι άνθρωποι όμως, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη διαδικασία αυτή. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει ένα ζώο εκτροφής, λίγοι άνθρωποι ξέρουν πώς συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι στα μέρη αυτά στα ζώα, λίγοι άνθρωποι έχουν ακούσει τα ουρλιαχτά των ζώων που ξέρουν ότι θα πεθάνουν και λίγοι άνθρωποι έχουν δει με τα μάτια τους τον εμετικό τρόπο με τον οποίον αφαιρείται η ζωή τους. Όταν λοιπόν κάποιος στέκεται για πρώτη φορά μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα που πιθανώς να αγνοούσε, τότε έχει 2 δρόμους.

Αηδιάζει με το θέαμα αλλά συνεχίζει την ίδια διατροφή ή του δημιουργείται τέτοια αποστροφή προς τη βρώση κρέατος και προς τον τρόπο που ο άνθρωπος μεταχειρίζεται τα ζώα και συνεπώς γίνεται… vegan!

2. Υγεία

Δεν είναι ψέματα πως οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερη υγεία, μακροζωία καθώς και προλαμβάνουν καλύτερα μακροχρόνιες ασθένειες. Πρόκειται για πορίσματα ερευνών και μελετών και όχι η γνώμη του κάθε «άσχετου χορτοφάγου». Συνεπώς, μπορεί κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να συμπονέσουν τα ζώα, ωστόσο μπορούν να συμπονέσουν τον εαυτό τους και την υγεία τους. Άρα είτε αλλάζουν τη διατροφή τους για προληπτικούς λόγους,  είτε επειδή η υγεία τους δεν ήταν αυτή που θα ήθελαν και συνεπώς θέλουν να το αλλάξουν, είτε επειδή απλά τους το επέβαλαν οι ειδικοί, οι οποίοι τους είπαν «κομμένα τα ζωικά».

Δεν είναι τυχαίο που όποτε κάποιος φτάσει τη χοληστερίνη του σε υψηλά επίπεδα ή φράξει τις αρτηρίες του ή φτάσει στα πρόθυρα εγκεφαλικού, οι γιατροί τους απαγορεύουν την κατανάλωση σχεδόν όλων των ζωικών προϊόντων.

3. Περιβάλλον

Μελέτες και απόψεις ειδικών επί του θέματος, δηλώνουν ξεκάθαρα πως αν όλος ο κόσμος γινόταν vegan, τότε μόλις σε μία μέρα, το περιβάλλον θα ωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό. Η παραγωγή κρέατος είναι υπεύθυνη για αέρια που διογκώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για αποψίλωση τροπικών δασών ακόμα και για τη μόλυνση των ωκεανών και την εξαφάνιση των ψαριών.  Όταν λοιπόν κάποιος ενημερώνεται για το πόσο άμεσα κινδυνεύει το περιβάλλον στο οποίο ζει και στο οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά του, τότε είναι πολύ πιθανό πως θα κάνει τη μετάβαση.

4. Θρησκευτικές και όχι μόνο αρχές

Ακούγεται γραφικό σε πολλούς ή ακόμη και αστείο, μα πρόκειται για πραγματικότητα. Κάποιες θρησκείες ωθούν τους πιστούς τους είτε προς την απλή χορτοφαγία (vegetarianism), είτε προς την αυστηρή χορτοφαγία (veganism).

Οι Αντβεντιστές Χριστιανοί για παράδειγμα είναι στην πλειοψηφία τους vegetarians αλλά αρκετοί απ’ αυτούς είναι και vegans.  Ομοίως και οι βουδιστές. Πολλές θρησκείες επίσης, μεταξύ αυτών και ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, καλούν τους πιστούς σε απανωτές νηστείες, τις οποίες αν τηρήσει ένας πιστός αυτομάτως γίνεται «σχεδόν χορτοφάγος».

Στη χορτοφαγία στρέφονται και άνθρωποι οι οποίοι απλά είναι πιστοί στις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης. Αναγνωρίζουν με άλλα λόγια ότι τα ζώα δεν ζουν και αναπνέουν για να μας υπηρετούν επομένως επιλέγουν να μη διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης αθώων πλασμάτων.

5. Κοινή λογική

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο βιγκανισμό για όλους τους παραπάνω λόγους.

Με αυτή τη λογική, η χορτοφαγία φαίνεται να είναι η αναμενόμενη επιλογή για εμάς, τα ζώα και τον πλανήτη. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, σταματάς να καταναλώνεις προϊόντα που βλάπτουν την υγεία σου. Αν αγαπάς τη φύση, δεν υποστηρίζεις βιομηχανίες που καταστρέφουν το περιβάλλον. Αν αγαπάς τη ζωή, δε συμβάλλεις στην εκμετάλλευσή της. Είναι τόσο απλό, χωρίς περίπλοκες θεωρίες, επιχειρηματολογίες και επιστημονικά ευρήματα.

Πηγή: https://www.onegreenplanet.org/lifestyle/the-5-reasons-people-go-vegan/

Exit mobile version