Greek Vegans

Μήπως κάποιοι βίγκαν κάνουν τελικά περισσότερο κακό στα ζώα;

Πολλές φορές οι βίγκαν, λόγω της μεγάλης θέλησής τους να βοηθήσουν τα ζώα και το περιβάλλον, φτάνουν στο σημείο να φανατίζονται. Παρόλο που θέλουν να φέρουν την αλλαγή στους γύρω τους, προσεγγίζουν το θέμα τόσο λάθος που οι άλλοι απομακρύνονται. Με άλλα λόγια, το μεράκι και ο ζήλος για το βιγκανισμό δε σημαίνει πως φέρνουν απαραίτητα θετικά αποτελέσματα.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους βίγκαν είναι πώς θα βοηθήσουμε τα ζώα. Πώς θα μειώσουμε τις σφαγές των ζώων και πώς θα προωθήσουμε το βιγκανισμό. Ο φανατισμός, π.χ. κάποιος που είναι «βίγκαν μέχρι το κόκκαλο», «βίγκαν or die», μπορεί να βλάψει την προσπάθειά μας.

Ποιος όμως είναι ο «πολύ βίγκαν», ο «βίγκαν μέχρι το κόκκαλο» και γιατί κάνει κακό;

Με τους παραπάνω χαρακτηρισμούς αναφερόμαστε στον βίγκαν ο οποίος

α) υστεριάζει και βρίζει

β) δεν επικροτεί όσους προσπαθούν να αλλάξουν γιατί θέλει άμεσες και πλήρεις αλλαγές

γ) είναι πιεστικός και νευρικός

δ) δε δείχνει ποτέ κατανόηση

ε) δεν του είναι ποτέ τίποτα αρκετό.

Υπάρχει λοιπόν εκείνος ο βίγκαν, ο οποίος θα απαντήσει με αγένεια ή ακόμα και με μπινελίκια στα «επιχειρήματα» ενός κρεατοφάγου, θα κράξει κάποιον που είναι vegetarian, θα δυσανασχετήσει με κάποιον που «απλά μείωσε το κρέας» και δε θα τον επιβραβεύσει, θα ειρωνευτεί εκείνους που ακολουθούν τη βίγκαν διατροφή για λόγους υγείας, θα παίξει κοκορομαχίες με άλλους βίγκαν για τη μαργαρίνη με D3, το φοινικέλαιο, την ανακύκλωση, θα κρίνει τους πάντες πολύ πολύ αυστηρά κλπ.

Είναι η κλασική περίπτωση του κατσούφη, γκρινιάρη, «φύγε γιατί μας ζάλισες» βίγκαν που όχι μόνο δε φέρνει θετικά αποτελέσματα για τα ζώα, αλλά κάνει αρκετό κόσμο να νιώθει απέχθεια προς το βιγκανισμό.

Οπότε αν κάποιος ήταν κάπως ανοιχτός στην ιδέα της οριστικής αποχής από το κρέας, βλέποντας τον παραπάνω βίγκαν εν δράση θα ξεκαθαρίσει μέσα του πως ο βιγκανισμός δεν κάνει για αυτόν. Και έτσι οι σφαγές των ζώων θα συνεχιστούν.

Εξάλλου, θυμίζουμε σε κάθε ξινισμένο συνοδοιπόρο ότι «όσο πιο πολλά εμπόδια βάζεις σε κάποιον, τόσο πιο μακριά τον διώχνεις από το να γίνει βίγκαν». Άρα, όσο πιο δύσκολο τους το κάνεις τόσο πιο μακριά τους διώχνεις.

Σου λέει κάποιος ότι μείωσε το κρέας; Πες «μπράβο» αντί για «να το κόψεις είναι το θέμα». Σου λέει κάποιος ότι χρησιμοποιεί μαργαρίνη αντί για βούτυρο; Πες «οκ, σωστός», αντί για «ΟΧΙ! ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΚΑΝΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΓΚΑΝ». Βλέπεις κάποιος ότι αγόρασε κάτι που δεν εμπεριέχει ζωικά αλλά έχει φοινικέλαιο; Μην αρχίζεις τη μουρμούρα.

Ο βιγκανισμός δεν είναι μία ομάδα για λίγους. Δεν είναι μία πριβέ λέσχη όπου για να γίνεις μέλος περνάς από επιτροπή αξιολόγησης. Δεν θέλουμε να είμαστε οι «λίγοι και καλοί».

Με το να είσαι βίγκαν πρεσβεύεις ένα συγκεκριμένο σκοπό. Την ευημερία των ζώων. Δε μας νοιάζει  πόσο τέλειος θέλεις να είναι ο κάθε βίγκαν και μη βίγκαν εκεί έξω. Μας νοιάζει το πώς θα μειωθούν οι σφαγές. Τίποτα άλλο. Οπότε, κοίτα το καλό των ζώων και άσε στην άκρη τα προσωπικά σου θέλω.

Καλό το zero waste καλαμάκι, καλή η ανακύκλωση, καλή η αποχή από το φοινικέλαιο, αμφιλεγόμενο το θέμα της D3, καλά όλα αυτά. Αλλά μάλλον ξεχνάς που απευθύνεσαι. Απευθύνεσαι σε άτομα που  προσπαθείς να τα πείσεις να γίνουν βίγκαν. Δε χρειάζεται να τους παρουσιάζεις και το παραπάνω βουνό. Γραφικό θα σε αποκαλέσουν. Όχι Μεσσία τους.

Exit mobile version