Greek Vegans

Αν είσαι βίγκαν, τότε είσαι και…

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι ταμπέλες αποδίδονται κατά βούληση. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι συνάνθρωποί σου να προτρέχουν και να σχηματίζουν γνώμη για σένα παίρνοντας αφορμή από μία ιδιότητα ή ή ενέργειά σου.

Έτσι, αν είσαι π.χ. κατά μιας κατάστασης ή υπέρ, τότε πιθανώς αυτό για τους γύρω σου να σημαίνει πως ανήκεις στην «χ» κατηγορία ατόμων. Ομοίως, αν υποστηρίζεις μία ιδεολογία ή έναν τρόπο ζωής, τότε πιθανώς να σε εντάξουν με το ζόρι και σε άλλες ιδεολογίες τις οποίες εσύ μπορεί να μην ενστερνίζεσαι.

Κάτι αντίστοιχο, δε θα μπορούσε να απουσιάζει και από τους βίγκαν. Το να είσαι βίγκαν σε έναν κόσμο όπου το «φυσιολογικό» είναι να τρως ζώα, είναι από μόνο του κάτι περίεργο αλλά και ιδιαίτερο στα μάτια των άλλων. Συνεπώς, είναι λογικό πως θα «πρέπει να ανήκεις» και σε άλλες κατηγορίες εφόσον φαίνεσαι τόσο παράξενος.

«Τι; Δεν τρώει ζώα; Σίγουρα θα είναι απ’ αυτούς που…».

Όταν κάποιος λοιπόν δεν συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτομάτως θέτει και πρώτη υποψηφιότητα για να ανήκει και σε άλλες κατηγορίες. Ας δούμε λοιπόν τέσσερις από τις πιο συνηθισμένες ταμπέλες που μπορούν αυθαίρετα να αποδοθούν σε έναν βίγκαν!

1)    Χίπης

Όταν λέμε χίπης, πιθανώς να μην εννοούμε τον κλασικό τύπο με τα μακριά μαλλιά, την κορδέλα, τα φαρδιά αέρινα παντελόνια, το αμάνικο μπλουζάκι, το μούσι σε στυλ «Ιησούς», που ακούει Beatles και περιφέρεται στη φύση μέσα σε βανάκι μαζί με την παρέα του.

Όμως όταν οι άλλοι αποκαλούν τους βίγκαν «χίπηδες» πιθανώς να έχουν μία παραπλήσια εικόνα: Ενός περιθωριακού ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να το παίξει φιλοσοφημένος, καπνίζει ναρκωτικά, κοιμάται πολλές φορές στην ύπαιθρο και απλά …κυκλοφορεί χωρίς να κάνει κάτι ουσιώδες.

Η σύνδεση αυτή στο μυαλό των άλλων, πιθανώς να έγινε επειδή οι βίγκαν μιλούν για τα δικαιώματα των ζώων και για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη εικόνα που πιθανώς έρχεται στο μυαλό κάποιου ακούγοντας για ζώα και περιβάλλον, επηρεασμένος από ταινίες, ντοκιμαντέρ και ίσως μουσική, είναι πως οι βίγκαν είναι… χίπηδες ή έστω κάτι που τους θυμίζει.

2)    Αναρχικός ή αντι-καπιταλιστής

Η άποψη ότι ένας βίγκαν είναι αναρχικός ή έστω κατά του καπιταλισμού, δηλαδή ότι ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, είναι πολύ κλασική και δημοφιλής.

Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό βίγκαν που επιδιώκουν να συνδέσουν το βιγκανισμό με την αναρχία. Πολλές φορές δηλώνουν μάλιστα πως «δε νοείται βίγκαν που δεν είναι κατά του καπιταλισμού ή υπέρ της αναρχίας». Όταν λοιπόν τα δικαιώματα δίνονται εκ των έσω είναι λογικό να επηρεάζεται εύκολα και η κοινή γνώμη και να τοποθετεί όποιον είναι βίγκαν στις παραπάνω κατηγορίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς ένας βίγκαν μπορεί να είναι (και συνήθως είναι) υποστηρικτής οποιοσδήποτε ιδεολογίας, είτε πολιτικής, είτε οικονομικής.

Σίγουρα με την παραπάνω τοποθέτηση δε συμφωνούν πολλοί, αλλά η αλήθεια είναι πως επειδή συμφωνείς με το βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων, δε συνεπάγεται πως πρέπει να υιοθετείς και συγκεκριμένες ιδεολογίες που αφορούν την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, την οργάνωση μιας χώρας ή ενός λαού, κλπ. Είναι λογικό ο κάθε άνθρωπος να έχει τις δικές του ιδέες και αντιλήψεις περί τέτοιων πολυσύνθετων ζητημάτων.

3)    Αντι-εμβολιαστής

Είναι τραγικό να έχει συνδεθεί η λέξη βίγκαν με τη λέξη «αντιεμβολιαστής». Ένας βίγκαν θα έπρεπε να συμπορεύεται με τις απόψεις της επιστήμης, καθώς η ίδια η επιχειρηματολογία του βιγκανισμού βασίζεται σε αυτήν. Η ανθρωπολογία, η βιολογία, η ανατομία, η ιατρική, η ψυχολογία και οι λοιπές επιστήμες, έχουν βοηθήσει το σημερινό βίγκαν να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα πως η διατροφή που ακολουθεί είναι και η καλύτερη.

Θα ήταν υποκριτικό λοιπόν να δεχόμασταν την επιστήμη στο κομμάτι που υπερασπίζεται το βιγκανισμό, αλλά να την απορρίπταμε για χάρη θεωριών συνωμοσίας σε άλλα κομμάτια, όπως τα εμβόλια.

Ο λόγος ίσως που έχει γίνει αυτή η σύνδεση βιγκανισμός-αντιεμβολιασμός είναι πως ο κόσμος βρίσκει ήδη λάθος τη μη βρώση κρέατος (λόγω κακής ενημέρωσης), οπότε ανακαλύπτοντας και κάποιο «διαμάντι» που έτυχε να είναι βίγκαν και κατά των εμβολίων, δε θέλει και πολύ για να… δέσει το γλυκό. Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν, όλοι οι βίγκαν μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι και έγιναν… «αντιεμβολιαστές»!

Περιττό βέβαια να πούμε πως οι περισσότεροι αντιεμβολιαστές είναι παμφάγοι.

Η ιδέα ότι αρκετοί αντιεμβολιαστές είναι και βίγκαν πηγάζει από το γεγονός πως εκείνοι που είναι κατά των εμβολιασμών πιστεύουν πως τα εμβόλια κάνουν κακό στην υγεία και όχι καλό. Ταυτόχρονα ψάχνοντας και για τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έπεσαν πάνω στη βίγκαν διατροφή. Απλά η διαφορά είναι πως το ένα (αντι-εμβολιασμός) αποτελεί θεωρία συνωμοσίας και εντελώς αυθαίρετη άποψη, ενώ το άλλο (βίγκαν διατροφή) έχει τη σφραγίδα της επιστήμης.

4)    Άθεος

Μία ταμπέλα που αυθαίρετα έχει ταυτιστεί με τους βίγκαν είναι η ταμπέλα «άθεος».

Ούτε αυτό όμως είναι αλήθεια καθώς αρκετοί βίγκαν τυχαίνει να είναι και θρησκευόμενοι. Στην Ελλάδα ειδικά, δε θα δυσκολευτείς να βρεις βίγκαν ο οποίος είναι και θρησκευόμενος. Άλλωστε ο Χριστιανισμός είναι μία θρησκεία που συνυπάρχει αρμονικά με το βιγκανισμό λόγω των αμέτρητων νηστειών.

Σίγουρα ανάμεσα στους βίγκαν υπάρχουν αρκετοί άθεοι, αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δηλώνουν αγνωστικιστές. Το να είσαι βίγκαν δε σημαίνει πως υπογράφεις κάποιο συμβόλαιο που σου αφαιρεί το δικαίωμα να πιστεύεις σε κάποια θρησκεία ή να δηλώνεις πως «δε γνωρίζεις» αν υπάρχει κάτι (άθρησκος). Ίσα ίσα που πολλοί βίγκαν είναι πολίτες θρησκευόμενων κρατών, όπως το Ιράν, η Ινδία, το Ισραήλ, κλπ.

Exit mobile version