Είναι πλέον προφανές πως αν θέλει κάποιος να κάνει το καλύτερο δυνατό για την υγεία του δεν έχει παρά να διαβάσει τις τελευταίες μελέτες των ειδικών και να διαπιστώσει πως η χορτοφαγία αποτελεί μονόδρομο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έχει δηλώσει πως το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο. Έχει κατηγοριοποιήσει το κόκκινο κρέας δε, ως πιθανό καρκινογόνο, ενώ άλλες έρευνες το συνδέουν με καρδιακές παθήσεις. Άλλοι τύποι καρκίνων και μακροχρόνιων ασθενειών έχουν επίσης συνδεθεί με τη γενική βρώση κρέατος και ζωικών παραγώγων.

Στην αντίπερα όχθη, οι άνθρωποι που υιοθετούν τη χορτοφαγική διατροφή δείχνουν να έχουν και καλύτερη υγεία. Εμφανίζουν σπανιότερα προβλήματα υγείας ενώ ζουν περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο.

Προσοχή! Το να είσαι βίγκαν και να μην τρέφεσαι σωστά όμως δεν πρόκειται να φέρει θετικά αποτελέσματα για την υγεία σου.  (όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο).

Στην προσπάθεια να μειώσουν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουν, κάποιοι άνθρωποι στρέφονται στο ψάρι, ως φαινομενικά μια πιο υγιεινή λύση σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν αναρωτιούνται «είναι και το ψάρι βλαβερό για την υγεία μου;» Και η απάντηση είναι: «πλέον πιθανώς ναι!» Οπότε ακόμα και  δεν είσαι βίγκαν, ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρουν τα ζώα ή ακόμα και αν δε σε ενδιαφέρουν τα ψάρια ως οντότητες, έχεις έναν άλλο λόγο για να συνεχίζεις να διαβάζεις το άρθρο. Ο λόγος αυτός; Η υγεία σου!

Σε μία εποχή που ο άνθρωπος έχει καταδυναστεύσει κάθε πιθανή γωνιά του πλανήτη, είναι επόμενο να έχει κάνει το ίδιο και με τη θάλασσα. Ωκεανοί, ποτάμια και λίμνες αποτελούν «θύματα» της ανθρώπινης τεχνολογικής εξέλιξης. Δεν εναντιωνόμαστε φυσικά στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Χωρίς αυτά δε θα ήμασταν σήμερα εδώ. Όμως, είναι γεγονός πως η ανθρώπινη ακμή μέχρι σήμερα συνεπάγεται και περιβαλλοντική παρακμή.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες πάνω στους ωκεανούς αλλά και τα ψάρια, θεωρείται πλέον δεδομένο πως η μόλυνση και των δύο είναι μια πραγματικότητα. Μέσω ερευνών αλλά και επίσημων φορέων, όπως ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαγητού και Φαρμάκων), είναι γνωστό πως τα περισσότερα ψάρια περιέχουν διαφόρων ειδών βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με τον FDA, “σε όλα σχεδόν τα ψάρια και τα οστρακοειδή”, υπάρχουν ίχνη από υδράργυρο.

Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους τα ίχνη υδραργύρου που υπάρχουν στα ψάρια  δεν αποτελούν τεράστιο κίνδυνο , ο FDA μας συμβουλεύει ποια συγκεκριμένα είδη ψαριών θα πρέπει να αποφύγουν όσοι τα καταναλώνουν. Επίσης, τονίζει πως γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης, καθώς και μικρά παιδιά, οφείλουν να προσέχουν ακόμη περισσότερο για τις ποσότητες υδραργύρου που υπάρχουν στα ψάρια.

Ο υδράργυρος αποτελεί έναν μόνο από τους κινδύνους των ψαριών για την ανθρώπινη υγεία. Η ύπαρξη και άλλων βαρέων μετάλλων, τοξικών ουσιών αλλά και πλαστικού στα ψάρια αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για όσους τα καταναλώνουν. Οι «The Times» σε άρθρο τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σωματίδια πλαστικού βρίσκονται στα περισσότερα ψάρια που ζουν στους ωκεανούς.

Αν σκέφτεστε όμως ότι «εμείς εδώ τρώμε ψάρια της Μεσογείου», τότε θα έπρεπε να γνωρίζετε πως σύμφωνα με έρευνα 1 στα 6 ψάρια της Μεσογείου έχει κομμάτια πλαστικού στο στομάχι του.  Ειδικά για τις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%. Ναι, καλά διαβάσατε: σχεδόν το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων (όπως σφουγγάρια και ολοθούρια) περιέχουν ίνες πλαστικού.

Οπότε ξανασκεφτείτε το. Τα ψάρια μπερδεύουν τα σκουπίδια που έχει πετάξει ο άνθρωπος στη θάλασσα για τροφή και έτσι καταλήγει το πλαστικό στα σώματά τους.

Και αν όλα αυτά για κάποιο λόγο σας φαίνονται υπερβολικά, απλά σκεφτείτε πόσα σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, απόβλητα, κτλ έχει πετάξει ο άνθρωπος στις θάλασσες. Αν το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα ψάρια είναι μολυσμένο, είναι επόμενο να είναι και τα ίδια.

Θέλετε και άλλο; Σκεφτείτε τη ζημιά που έχουν κάνει οι πετρελαιοκηλίδες στην υποβρύχια ζωή.

Αν λοιπόν θεωρούσατε μέχρι τώρα πως τα ψάρια είναι υγιεινά, είναι καιρός να αναθεωρήσετε.

Πηγές

  • https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm351781.htm
  • https://www.peta.org/living/food/toxins-fish/
  • https://www.thetimes.co.uk/article/plastic-found-in-75-per-cent-of-deep-ocean-fish-807rwpj0p
  • http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/first_evidence_of_presence_of_plastic_debris_421na2_en.pdf
  • http://www.bbc.com/news/science-environment-43142538
  • http://archipelago.gr/ti-kanoume/ergastiriaki-erevna/mikroplastika/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια