Ξέρουμε ήδη πως οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αλλά γιατί; Έχει να κάνει με το ότι δεν τρώνε κρέας, ή με το ότι τρώνε περισσότερα λαχανικά, ή ίσως για κάποιον άλλον λόγο; Πλέον υπάρχει μια έρευνα η οποία μπορεί να μας δώσει απάντηση.

Η έρευνα αυτή παρακολούθησε άντρες και γυναίκες που έτρωγαν τις ίδιες θερμίδες την μέρα, την ίδια ποσότητα σε λαχανικά, φρούτα και σιτηρά, ασκούνταν το ίδιο, αλλά έτρωγαν διαφορετικές ποσότητες κρέατος.

Εκείνοι που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα κρέατος, δεν ήταν υπέρβαροι, αλλά, όσο περισσότερο κρέας έτρωγαν, το βάρος τους αυξανόταν, και με μόλις μιάμιση μερίδα κρέατος την ημέρα (ποσότητα την οποία οι περισσότεροι κρεατοφάγοι ξεπερνούν καθημερινά), ξεπέρασαν το 25 BMI, που σημαίνει πως μπαίνουν επίσημα στην κατηγορία των υπέρβαρων.

Όποτε, όχι μόνο ξέρουμε πως υπάρχει άμεση σύνδεση του κρέατος που καταναλώνουμε και του βάρους μας, άλλα η έρευνα αυτή (και άλλες έρευνες πριν από αυτή) βρήκαν πως το κοτόπουλο, το οποίο συχνά ακούμε πως μας κάνει καλό, είναι το χειρότερo όσο αναφορά το σωματικό βάρος από όλων των ειδών τα κρέατα, και μάλιστα δεν μιλάμε καν για τεράστιες ποσότητες.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου κοτόπουλο, εκείνοι που έτρωγαν ακόμα και 20 γραμμάρια κοτόπουλο την ημέρα ήταν αυτοί που είχαν την μεγαλύτερη άνοδο στο βάρος τους. Για να καταλάβετε για τι ποσότητα μιλάμε, 20 γραμμάρια είναι περίπου μια κοτομπουκιά, ή ένα στήθος κοτόπουλο κάθε δύο εβδομάδες.

Όποτε πριν αρχίσετε να τρώτε πάλι «διαιτητικές» σαλάτες με κοτόπουλο, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε.

Μετάφραση – Απόδοση: Γιάννης Μαρέσκας

Πηγές:
Nutrition Facts – Chicken Big: Poultry & Obesity

A M Gilsing, M P Weijenberg, L A Hughes, T Ambergen, P C Dagnelie, R A Goldbohm, P A Brandt, L J Schouten. Longitudinal changes in BMI in older adults are associated with meat consumption differentially, by type of meat consumed. J Nutr. 2012 Feb;142(2):340-9

A C Vergnaud, T Norat, D Romaguera, T Mouw, A M May, N Travier, J Luan, N Wareham, N Slimani, S Rinaldi, E Couto, and more. Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study. Am J Clin Nutr. 2010 Aug;92(2):398-407

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια