Όταν με ρωτάνε γιατί, ενίοτε, επιζητώ γεύσεις που να θυμίζουν ζωικά, δίνω πάντα την έτοιμη απάντηση: Ότι δεν σταμάτησα να τρώω κρέας επειδή δεν μου άρεσε η γεύση αλλά επειδή δεν μου άρεσε η βία. Αν οι μπριζόλες φύτρωναν, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τις φάω.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνω εξίσου, αν όχι περισσότερο, πιάτα με καθαρά φυτικό χαρακτήρα. Εξάλλου αν κάποιος μπορεί να εκτιμήσει ένα φαγητό μόνο αν έχει κάτι ζωικό, μάλλον έχει περιορισμένους γευστικούς ορίζοντες ή/και κατεστραμμένους γλωσσικούς κάλυκες. Ακόμη και αν δεν είσαι βίγκαν λοιπόν, αν σου αρέσει μόνο, ή ακόμη και κυρίως, το κρέας κάτι λάθος έχεις κάνει με τη διατροφή σου. Για να μην πω με τη ζωή σου γενικότερα...


Ξεφεύγω από το θέμα όμως. Ανέφερα πιο πάνω ότι ναι, επιζητώ γεύσεις τις οποίες είχα συνηθίσει και με τις οποίες μεγάλωσα. Οπότε περίμενα με ανυπομονησία το Beyond Meat να έρθει και στην Ελλάδα.

Όταν έμαθα λοιπόν ότι είναι διαθέσιμο στο λάιμ bistro έτρεξα αμέσως να το δοκιμάσω. Παρόλα αυτά την πρώτη φορά δεν φάνηκα τόσο τυχερός καθώς είχε εξαντληθεί πριν καλά το φέρουν στο κατάστημα. Οπλισμένος με υπομονή όμως και αφού ενημερώθηκα για το πότε θα γινόταν η επόμενη παραλαβή και κυρίως έχοντας απειλήσει τις ιδιοκτήτριες ότι αν δεν μου κρατήσουν τουλάχιστον μία μερίδα θα κινδυνεύσει σοβαρά η σωματική τους ακεραιότητα, περίμενα για τον δεύτερο γύρο.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η αναμονή άξιζε. Το Beyond Burger πράγματι ανταποκρίνεται πλήρως στη φήμη του. Όχι απλώς δεν με απογοήτευσε καθόλου αλλά θα έλεγα ότι με ενθουσίασε. Καταρχάς όπως το παρασκευάζουν στο λάιμ με τσένταρ γλυκοπατάτας και "μπέικον" μανιταριών είναι από μόνο του μια ασύλληπτη γευστική εμπειρία. Πέρα από αυτό όμως είναι ασύλληπτο πόσο "κρεάτινη" γεύση έχει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί όντως να διακρίνει ότι δεν πρόκειται για ζωικό κιμά.

Ως προς το κόστος του; Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ακόμη και στις ΗΠΑ όπου παράγεται δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό, πόσο κοστίζει η μεταφορά καταψυγμένου προϊόντος από τις ΗΠΑ (και τους σχετικούς δασμούς εισαγωγής πέρα από τα μεταφορικά κόστη) και όλα τα υπόλοιπα, το βρίσκω μια χαρά! Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στο λάιμ bistro όλα τα υλικά είναι βιολογικά και ότι κανένα από τα πιάτα τους δεν περιέχει γλουτένη ή κρυσταλλική ζάχαρη. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει κάπου αλλού μπέργκερ με ψωμάκι χωρίς γλουτένη (βίγκαν ή μη).

Σε τελική ανάλυση, ούτε είναι πιο ακριβό από ένα premium burger ούτε το τρώω κάθε μέρα. Μέχρι να χαμηλώσει το κόστος από τη μαμά εταιρεία θα το έχω ως μια ξεχωριστή απόλαυση για όταν θέλω να κακομάθω τον εαυτό μου. Άλλωστε ούτε premium σοκολάτες τρώω, ούτε σαμπάνια πίνω κάθε μέρα.

Η άποψη μου είναι βέβαια ότι μόλις αυξηθεί κάπως ο όγκος εισαγωγών (έμαθα ότι θα πάνε και στα σούπερ μάρκετ) η τιμή του θα πέσει δραματικά. Μέχρι τότε θα το απολαμβάνουμε με μέτρο!

Αλέξανδρος Φατσης

Διαβάστε επίσης:
Αφού αποστρέφεστε τα ζωικά συστατικά, γιατί θέλετε το φαγητό σας να προσομοιάζει ζωικά τρόφιμα;

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια